Gorinchem te klein voor de Zomerfeesten

'Ondanks het slechte weer', zegt de festivalganger - geen jongen meer - 'is het hier hartstikke druk, overal in de stad, kijk maar om je heen.' Ik hoef niet om me heen te kijken om te zien dat het druk is, vermits ik zojuist in een dik half uur de tocht van de Groenmarkt naar de Varkensmarkt heb volbracht, schuifelend. Overigens schuifelde ik in de wetenschap dat de tocht vanuit het Daylight-controlecentrum in de Nieuwe Doelen uitstekend gemanaged werd. Met behulp van vele camera's en dito televisieschermen wordt de massa in eendrachtige samenwerking met een grote groep divers geüniformeerden - politieagenten, beveiligers, crowdmanagers - langs de beste routes naar her en der geleid. En weer terug. Met zulk een crowdmanagementapparaat kunnen wij in Gorinchem gerust een willekeurige Amerikaanse president ontvangen. 'Vreest niet', heeft de Daylight-man mij - in vriendelijk Belgisch - verzekerd, 'wij kunnen het aan, ook met de meisjes van O'G3NE en de jongens van Broederliefde. In aanvang konden wij natuurlijk niet voorzien dat de moeder van de meiskes zou gaan hemelen en de roem van de jongens van de Broederliefde zo vet zou toppen, maar we gaan het klaarspelen, zeker weten, gaat u maar gerust slapen deze avond.' 'Eigenlijk is er maar één klèn probleemke', zegt hij effekes later, als ik nog eenmaal langs de schermen slenter, 'Gorinchem is gewoon ègeluk n tikken te klèn aan het worre voor zo'n groots festival hé.'

En hij heeft natuurlijk gelijk. De festivallisering van Nederland is niet te stoppen. Waar de theaters en bioscopen leeglopen groeit het aantal festivalvierders in een rap tempo. Het Carnaval dijt uit in vele gedaantes. En onze stad moet natuurlijk meedogenloos inhaken op deze ontwikkeling. We moeten breken! Afbreken! Uitbreken! De pleinen moeten groter, de stegen moeten breder! Allereerst moeten alle bouwwerken tussen de Groenmarkt en de Gasthuisstraat tot op de laatste steen verwijderd worden. Die paar horecazaakjes kunnen dan in de leeggelopen Passage worden gestopt en in de winkels in dit blok komt toch geen hond meer. Voorts slopen we alle panden achter het Groenmarktpodium. Zijn al die aanwonende zeikerds, die met piepstemmetjes staan te roepen dat de Zomerfeesten te groot worden voor Gorinchem, ook meteen opgeruimd. Bibliotheek? Weg ermee, wie leest er nou nog een boek?

Uitbreiding van de Varkensmarkt is nog gemakkelijker. Weg met De Nieuwe Doelen, weg met die kitschbouw van makelaar van der Brugge en die gruwelijke flatjes tegenover de cafeetjes van het organisatiecomité.

De zinloze Lingehaven gaan we natuurlijk dempen. Er komen toch geen riolen meer op uit. De Merwede gaan we drastisch versmallen. Kan er een derde podium Buiten de Waterpoort komen. Bovendien wordt die nieuwe brug eroverheen ook een stuk goedkoper.

Ik bedoel, als wij het niet doen dan doet Tiel het wel en dan wordt hun Appelpop groter dan onze Zomerfeesten. Of de organisatie wijkt uit naar golfterrein The Dutch in Spijk! Lekker dicht bij het bioscoopcomplex Vue in het van der Valk-hotel.

Stelt u zich eens voor wat dat betekent voor de bierverkoop in Gorinchem-Stad! Een ramp zou het zijn! De Zomerfeesten moeten blijven! De tegenstanders moeten dood of opgeruimd.

Jos Huibers