• Het 7e bataljon infanterie 1815

  • De Papsluis bij Werkendam

  • Radiobaken leidt door het 'Grensland'

Het Beleg van de Papsluis

14-08-2015, 15:40 | Lezersnieuws | Liniepadfestival

WERKENDAM - Het Beleg van de Papsluis wordt gehouden op 29 en 30 augustus op fort Bakkerskil en bij de twee eeuwen oude Papsluis met het 7e bataljon van de infanterie linie 1815. Radiobaken verzorgt rondwandelingen rondom het fort en de Papsluis. Het Beleg van de Papsluis is onderdeel van het Liniepadfestival.

Precies twee eeuwen geleden werd het Land van Heusden en Altena bij Brabant gevoegd, zaterdag 29 augustus wordt nog eenmaal de Nieuwe Hollandse Waterlinie instelling gebracht om de Brabanders te verslaan. Zal het lukken de strijd te winnen? Zowel zaterdag als zondag vinden vanaf 13.00 uur kleine en grotere schermutselingen plaats rond de Papsluis. Kinderen worden gedrild tot rekruten. Uiteraard vallen er gewonden, die door de legerarts worden opgelapt. Voor de rol van gewonden zoekt de organisatie nog enkele vrijwilligers. Zaterdag wordt tijdens het bivak in de avonduren het kampvuur ontstoken en worden soldatenliedjes gezongen. Zondag worden de troepen geïnspecteerd en wordt een proclamatie voorgelezen over de verloren strijd van Holland om dit unieke stukje, dat vanaf die dag bij Brabant hoort. Uiteraard wordt daarbij de Brabantse vlag gehesen op fort Bakkerskil.

Deze zomer trekt Radiobaken er opnieuw op uit. Ze waden ditmaal door het water van de Bakkerskil en zompen door de modder rond de Papsluis. Op zoek naar kikkers waarmee je paling vangt en het nieuwsgierigmakende "groen-wit" waar iedereen rond de 'Vrouwenhemel' het over heeft. Tijdens het Beleg van de Papsluis ben je meer dan welkom voor de ontknoping van die zoektocht op het Liniepadfestival.

Bezoek aan het Beleg van de Papsluis op fort Bakkerskil is gratis. Parkeren kan aan de Krouwerskade, daar vandaag is het ca. 800 meter lopen naar fort Bakkerskil. Bezoekers kunnen ook kiezen voor een ritje met de huifkar naar het Fort. Gezien de beperkte parkeergelegenheid wordt bezoekers aangeraden zoveel mogelijk per fiets te komen. Bezoekers van buiten de regio per openbaar vervoer moeten vanaf busstation de Tol aan de A27 ongeveer twee kilometer lopen naar fort Bakkerskil. Het evenement begint zowel zaterdag als zondag om 13.00 uur. Zondag wordt het evenement om 17.00 uur afgesloten met het voorlezen van een proclamatie, waarin dit deel definitief bij Brabant wordt gevoegd.