• Kim van Genderen en Jeroen 't Lam presenteren hun onderzoek naar plantengroei op Marsgrond onder LED licht (ism Wageningen University & Research)

    Bianca Stalenhoef

Technasium Meesterproef op het Fortes Lyceum inspirerend

18-03-2017, 15:44 | Lezersnieuws | Menno de Wilde

Opgelucht en vooral trots

Deze week hebben de havo/atheneum examenkandidaten van het Fortes Lyceum met Onderzoek & Ontwerpen (O&O) in hun pakket hun examenproject afgesloten met de Meesterproef presentaties.

De Meesterproef is een half jaar geleden begonnen met de verkenning - per team - van interesses en talenten, waarna een zoektocht volgde naar opdrachtgevers, beta-technische uitdagingen en expertbegeleiders van hogescholen en universiteiten. In alle facetten van dit slotproject zijn de kandidaten volledig zelfstandig te werk gegaan. Hiermee is dit examenproject een ware 'proeve van bekwaamheid': technasiasten laten hiermee zien wat ze in huis hebben.

En dat is niet niks! Er zijn complexe problemen aangepast en er is kritisch onderzoek verricht, met in sommige gevallen verrassende en creatieve resultaten. Zo gaf Christian Alderliesten, stedenbouwkundige van de gemeente Gorinchem, na afloop van de presentatie aan dat hij niet had verwacht dat zijn opdrachtnemers Oliver, Jevi en Timothy (havo 5) zó zelfstandig zó ver zouden komen in de beantwoording van zijn vraag omtrent verlichtingsproblematiek in de openbare ruimte van Gorinchem, met innovatieve oplossingen uitgewerkt in Google Earth als eindproduct.

Directeur Wim Langens gaf na afloop van de presentaties aan dat zijn school 7 jaar geleden in het Technasium avontuur gestapt is met een bepaalde droom, een beeld van het aanwakkeren en ontplooien van sluimerend talent, zonder te weten hoe het zou uitpakken. "Vanavond zien we hoe de eerste lichting Technasiumleerlingen van het Fortes Lyceum zich heeft ontwikkeld tot kanjers in Onderzoek en Ontwerpen, die de complexiteit en veelzijdigheid van real-life problemen met zelfvertrouwen kunnen aanpakken," aldus een trotse directeur.

Het schoolexamenvak O&O wordt afgesloten met een individuele Presentation of Learning naar Amerikaans model, waarbij kandidaten hun ontwikkeling op de 8 Technasium competenties dienen aan te tonen.

En de kandidaten? Die zijn vooral opgelucht na al die maanden... maar mogen heel trots zijn!