• Inburgeringscursisten op de binnenplaats van Slot Loevestein

    Vluchtelingenwerk Gorinchem

Vluchtelingen bezoeken Slot Loevestein

05-10-2016, 15:11 | Lezersnieuws | Marielle Moret

Afgelopen woensdag hebben de inburgeringscursisten van VluchtelingenWerk een uitstapje gemaakt naar Slot Loevestein.

Op de Groenmarkt in Gorinchem verzorgt VluchtelingenWerk inburgeringslessen voor vluchtelingen die woonachtig zijn in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Momenteel volgen ongeveer 120 cursisten, veelal uit Syrië en Eritrea, de lessen. Ze krijgen niet alleen taalles, maar leren ook over de Nederlandse maatschappij en geschiedenis. In dat kader stond afgelopen week een uitje naar Slot Loevestein op de planning.

Met zestig cursisten, docenten en vrijwilligers aan boord vertrok de pont op woensdagochtend richting het kasteel. Een bijzondere ervaring voor de passagiers, zo bleek uit het grote aantal selfiesticks dat tevoorschijn kwam. Eenmaal aangekomen bij het slot verzorgden twee enthousiaste medewerkers een interessante rondleiding. Het verhaal van Hugo de Groot was voor de meeste cursisten nieuw, evenals de bijbehorende woordenschat zoals 'kist', 'ridders' en 'ontsnappen'. De inburgeraars luisterden geboeid, er werd onderling soms wat vertaald en dankzij de aanwezige attributen en het gevoel voor drama van sommige cursisten werd het verhaal van Hugo de Groot levendig uitgebeeld ter verduidelijking. Ook de oud-Hollandse stelten en stokpaarden op de binnenplaats vonden gretig aftrek. Na afloop kreeg iedereen een stukje heerlijke Hollandse appeltaart en toen was het alweer tijd voor de terugtocht.

Het was een geslaagde dag, zo bleek ook uit een bericht dat een van de docenten na afloop van een cursist ontving: "Gisteren was het een klein vakantie gehad. Wij hebben het leuke vakantie gevonden. Wij zijn erg blij en hartelijk bedankt voor het uitnodigen."

VluchtelingenWerk is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die twee uur per week over hebben om een vluchteling extra hulp te bieden bij het leren van de Nederlandse taal. De cursisten wonen in de hele regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, dus geïnteresseerden woonachtig in gemeenten in deze regio kunnen zich aanmelden bij Mariëlle Moret via mmoret@vluchtelingenwerk.nl of 06-12554243.