Commissaris Smit over Zuid-Hollands water

GORINCHEM Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, maakt van 22 tot en met 26 augustus met zijn eigen zeilboot een vaartocht door de provincie. Met die tocht wil hij de aandacht vestigen op de grote mogelijkheden voor waterrecreatie in Zuid-Holland. Hij vaart de staande mastroute via De Kaag, Alphen aan den Rijn, Rotterdam, Dordrecht, Numansdorp naar Middelharnis. Tijdens de tocht spreekt hij dagelijks met gasten over actuele ontwikkelingen en bij de aankomsten aan de wal over waterrecreatie in het gebied.

Als fervent zeiler wil Jaap Smit graag laten zien hoe mooi Zuid-Holland vanaf het water is: ,,Dit is een van de meest waterrijke provincies van Nederland. Zuid-Holland heeft een unieke kust en prachtige rivieren, kanalen, meren en plassen. We zijn een heel populaire bestemming voor watersporters. Ik weet uit eigen ervaring hoe fantastisch het is om door Zuid-Holland te zeilen. Deze week wil ik dat graag delen."

Smit vaart in vijf etappes door de provincie:

Op maandag 22 augustus vaart hij van De Kaag naar Alphen aan den Rijn. Onderweg spreekt hij met gasten over de samenwerking in dit gebied.

Dinsdag 23 augustus vervolgt hij zijn weg vanaf Alphen via Waddinxveen en Gouda naar eindpunt Watersportvereniging IJsselmonde in Rotterdam. De toekomst van de Krimpenerwaard is een van de gespreksonderwerpen.

Woensdag 24 augustus vaart Smit van Rotterdam naar Dordrecht en spreekt hij over de Rotterdamse haven. s Middags brengt hij een bezoek aan de Biesbosch. s Avonds ontvangt hij om 20:00 uur in de Grote Kerk van Dordrecht uit handen van Cor Ardesch een CD-box met alle muziekstukken van Bach die deze organist op het Bachorgel heeft gespeeld.

Donderdag 25 augustus vertrekt Smit vanuit de jachthaven Maartensgat in Dordrecht en vaart hij via de KNRM-post Dordrecht-Zuid naar Numansdorp. Daar brengt hij een bezoek aan Fort Buitensluis. Onderweg is de toekomst van de Hoeksche Waard onderwerp van gesprek.

Vrijdag 26 augustus ten slotte gaat de tocht van jachthaven Marina in Numansdorp via het Haringvliet naar Middelharnis en staan de ontwikkelingen van Grevelingen op de agenda.