Dialoog verbindt Herwijnen en Zuilichem

HERWIJNEN Voor de zomer zijn de repetities begonnen van Aan Weerszijden, de dialoog tussen Herwijnen en Zuilichem op beide oevers van de Waal. In Aan Weerszijden werken bewoners van Herwijnen en Zuilichem, 75 schoolkinderen, Drum en Streetband Zuilichem en het Mannenkoor van de historische vereniging Den Ouden Dijk Herwijnen met professionele acteurs en technici aan een dialoog die beide oevers verbindt. Ook de rivier heeft een rol.

Aan Weerszijden is een initiatief van DnA-kunstprojecten en gaat over de rivier de Waal en wil de verschillende perspectieven en ervaringen die mensen hebben van de overzijde naar boven halen. Herwijnen en Zuilichem zijn twee dorpen die, gescheiden door de Waal, zichtbaar tegenover elkaar liggen. Vroeger voer er een pontje en trouwden er mannen van Herwijnen met vrouwen uit Zuilichem. Nu vormt de rivier een natuurlijke grens. Op basis van interviews met drie generaties bewoners van beide oevers brengt Aan Weerszijden de dorpen middels muziek, verhalen en live-video opnieuw in verbinding met elkaar. Welke herinneringen delen zij? Hoe kijken ze naar elkaar en naar zichzelf? En welke invloed heeft de rivier?

Na de eerste repetitie zijn de deelnemers meteen enthousiast. Mathijs Mombers: ,,Ik woon in Zuilichem en als ik in de woonkamer zit kijk ik over de Waal naar de overkant met de vraag 'Woont daar ook iemand die op dezelfde manier naar mij kijkt?' Dat blijft altijd een beetje in mijn gedachten en nu ik die ervaring heb, denk ik haast van wel." Erwin Boomsma van Drum en Streetband Zuilichem: ,,Dit is compleet nieuw voor ons. We spelen een deel op onze eigen instrumenten en een deel op zelf verzonnen instrumenten. Olievaten, stokken, kettingen, schelpen die bij de Waal zijn verzameld. Het is een heel veelzijdig stuk. Het zal heel spannend worden."

De dialogen duren ca. 1 uur en zijn te zien op donderdag 21 september om 19:30 uur, vrijdag 22 september om 19:30 uur en zaterdag 23 september om 15:30 uur en om 19:30 uur

Op beide oevers is steeds plaats voor 60 bezoekers. Het reserveren van plaatsen kan via de website (www.aanweerszijden.nl ) en via de coördinatoren in de dorpshuizen.

Aan Weerszijden is een project van DnA kunstprojecten i.s.m. P22 en bewoners van Zuilichem en Herwijnen