• Simon Fousert

'Die hotspots vind ik helemaal niet interessant'

GORINCHEM Veertig jaar na zijn dood, leeft Elvis Presley nog altijd voort. Dat weet Gorcumer Bart van Eikema Hommes ook. Zijn boek over de wortels van The King of Rock & Roll gaat als warme broodjes over de (digitale) toonbank.

door Simon Fousert

Na twee jaar research, controleren en schrijven, ligt 'De Genesis van Elvis' in de (digitale) winkel. En het loopt lekker deze weken, mede door de veertigste sterfdag (16 augustus) van The King of Rock & Roll. ,,Soms verkoop ik er wel tientallen per dag", vertelt Van Eikema Hommes. En in totaal staat de teller al op z'n kleine vijfduizend exemplaren. En dat terwijl er naast De Genesis van Elvis nog bijna 300 andere boeken over de artiest op bol.com te verkrijgen zijn. ,,Maar dit is wel echt iets anders. Mijn boek houdt in feite op bij zijn doorbraak in 1953. Vanaf toen werd hij bekend bij het grote publiek."

Als kleine jongen van 8 raakt Van Eikema Hommes (50) al gefascineerd door Elvis' muziek als zijn moeder een nummer als Always on my mind opzette. ,,Op een gegeven moment ga je van alles over hem lezen, want er is natuurlijk ontzettend veel geschreven. En zelf ook onderzoek doen." De interesse voor Elvis mondt op 25-jarige leeftijd uit in een reis naar de Verenigde Staten. ,,Ik heb daar drie maanden in de Mississippi Delta rondgetrokken, in het zuiden van Amerika." Hij bezocht onder meer Tupelo, het geboortedorp van The King en Memphis, waar het gezin later naartoe verhuisde. Sprak mensen die Elvis zelf goed gekend hebben. De hotspots, zoals landgoed Graceland, liet hij links liggen. ,,Dat vind ik helemaal niet interessant en het is allemaal zo commercieel geworden. Het gaat mij om de persoon en hoe zijn muziek tot stand is gekomen. Waar woonde hij? Met wie ging hij om? Naar welke school en kerk ging hij? Door welke artiesten werd hij beïnvloed? Hij was bijvoorbeeld gek op gospel -en countrymuziek. Over deze periode is nauwelijks onderzoek naar gedaan", zegt Van Eikema Hommes. ,,En er is ook veel onzin geschreven. Zo wordt weleens beweert dat hij helemaal niet zo bezig was met muziek. Dat is echt niet waar, hij was er echt mee bezig en wilde bekend worden." Zijn reis naar de VS in 1991 vormt de basis van het boek, naast de vele uren research. ,,Omdat er zoveel geschreven is, is het inderdaad best lastig om de waarheid te achterhalen."

De biografie eindigt als Presley in 1953 zijn eerste nummers opneemt in de beroemde Sun Studio's (Memphis), waar ook Johny Cash platen opnam. ,,Die eerste jaren waren zo vernieuwend", aldus Van Eikema Hommes. ,,Na 1958 was dat voorbij, hoewel hij nog wel genoeg goede muziek maakte. Er zijn zoveel artiesten die er zonder Elvis niet waren. Iedereen wilde hem ook ontmoeten. Daarom is het natuurlijk pijnlijk om te zien hoe het met hem afgelopen is. Als je hem ziet optreden 1977, daar was hij bijna een periode van zichzelf."