• gp-foto

    foto: GP-foto

Gorcums carnaval in gevaar

GORINCHEM Gorcumse carnavalsverenigingen wachten nog altijd in spanning af. De huur van de loods, waarin alle wagens staan opgeslagen, wordt vanaf 1 november opgezegd en alle wagens moeten dan weg zijn. Een alternatief onderkomen? ,,Dat is er nog niet." De fractie van Stadsbelang is bang dat er wéér een culturele activiteit de nek wordt omgedraaid en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. Want zonder loods geen wagens en zonder wagens geen carnaval.

Eind augustus liet het college van burgemeester en wethouders weten aan Stichting Gorcums Carnaval, maar ook stichting Autoladder 1, dat de huur van de loods aan de Spijksedijk wordt opgezegd. De loods is dan wel in handen van de gemeente, de grond is van Rijksvastgoedbeheer en het contract loopt per 1 januari 2017 af. Of de gemeente het contract verlengt of dat het de grond teruggeeft, weet ze nog niet.

TE KOOP Desondanks moeten de carnavalsverenigingen op zoek naar een nieuw onderkomen, al gaf het college al te kennen geen alternatief te hebben. En dus hebben enkele carnavalsverenigingen hun wagens te koop gezet. ,,Uit voorzorg", zo vertelt Martijn de Stigter, voorzitter van Stichting Gorcums Carnaval. ,,We kunnen de wagens niet op het Stadhuisplein zetten."

STADSBELANG De fractie van Stadsbelang is bang dat er wéér een culturele activiteit de nek wordt omgedraaid en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. 'Realiseert het college dat het de verenigingen op deze wijze onmogelijk wordt gemaakt om wagens te bouwen?', 'Realiseert het college zich voldoende dat het op deze wijze wederom een culturele activiteit de nek omdraait?' en 'Wil het college zich niet beperken tot het (opnieuw) bevestigen dat het geen alternatief heeft, maar wil het zich daadwerkelijk inspannen om carnaval 2017 en de jaren daarna te behouden voor de stad?', vraagt fractievoorzitter Dick van Zanten zich af.

Aankomende vrijdag zit De Stigter met wethouders om de tafel om gezamenlijk tot een oplossing te komen. ,,Meer dan dat kan ik nog niet zeggen. We hopen een alternatief te vinden."