'Islamitisch partycentrum laatste kans'

Tim Hartman

GORINCHEM Grootschalige bruiloften en een klein filiaal van Kilinclar Automaterialen. Dat moeten de uitbreidingen worden op het huidige Molenvliet/Piratenland. Adhoc horecamakelaars is al vijf jaar bezig met de verkoop van het pand en lijkt nu met een Turkse familie de laatste kans in handen te hebben. De gemeente vindt de locatie voor feesten en partijen prima, maar een filiaal van Kilinclar Automaterialen vindt de gemeente echter op een bedrijventerrein thuis horen. ,,Ik hoop dat gemeente nog te kunnen overtuigen om flexibeler om te gaan met het bestemmingsplan", vertelt Fred Grem van Adhoc.

,,Grootschalige bruiloften vinden wij een welkome aanvulling op de Gorinchemse voorzieningen. Wij willen echter geen medewerking verlenen aan de vestiging van een klein filiaal van Kilinclar", zo luidde de antwoordbrief op het voorstel van Fred Grem, die de kandidaat kopers vertegenwoordigt. ,,Jammer", vindt Grem, maar hij legt zich er niet bij neer: ,,Die familie willen het juist combineren. Doordeweeks werken in de kleine detailhandel, wat Kilinclar is, en 's avonds en in weekenden feesten organiseren, met name Turkse bruiloften."

Maar ook de speeltoestellen van het huidige Piratenland blijven in de hal staan. ,,Die worden verschoven naar het achterste gedeelte van de hal", vertelt Grem. Het voorste gedeelte moet dan voor vier- tot vijfhonderd feestgangers ruimte bieden." En dan is nog steeds niet de hele ruimte benut. ,,Een enkele keer per jaar kan de hele voorste ruimte benut worden, wat plaats biedt voor achthonderd tot duizend personen", aldus Grem.

De Turkse cultuur speelt volgens Grem een belangrijke rol. ,,Het zullen voornamelijk alcoholvrije bruiloften zijn. Maar natuurlijk kunnen mensen tijdens het bowlen gewoon een biertje doen." Het gedeelte van de bowlingbaan biedt nog eens ruimte voor twee à driehonderd personen. ,,Bruid en bruidegom worden in Turkije gescheiden dus het is goed dat er meerdere ruimtes zijn."

Volgens wethouder Arjen Rijsdijk is er echter genoeg ruimte elders in Gorinchem voor een vestiging van Kilinclar. ,,De reden voor zo'n vestiging was de centrale ligging van Gorinchem. Dan maakt het dus niet uit waar in Gorinchem", staat er tevens in de antwoordbrief richting Grem. Volgens Grem maakt dat echter wel uit: ,,In die Turkse cultuur worden vrouwen erg beschermd. Als de vrouwen die bruiloften organiseren, willen ze graag dat de mannen in de buurt zijn."

Grem hoopt dat de gemeente haar standpunt nog bijschaaft: ,, Er ontstaat werkgelegenheid en het is bovendien een familie die weet wat ze doen. Het is echt in het belang van de gemeente. Anders wordt het complex gesloten." Zover wil Rijsdijk nog niet vooruit kijken: ,,Dat ligt aan de markt en de huidige partij, daar hebben we als gemeente niet veel over te zeggen."