• BDU Media

Omwonende eist bouwstop wooncomplex Knipsteeg

DEN HAAG De bouw van een complex met 16 huurappartementen op de hoek van de Knipsteeg en de Struisvogelstraat moet worden geblokkeerd. Dat eiste Johan van Drunen de exploitant en bewoner van muziekpodium Het Zevende Huis donderdag tijdens een spoedzitting bij de Raad van State.

"Ik ben heel redelijk", zegt hij. "Maar dit bouwplan gaat veel te ver. Dit kan echt niet." Volgens de voorzitter van de Raad komt het bouwblok op slechts enkele meters afstand van zijn woning tot een hoogte van 12 meter. Of de gemeente de belangen van de omwonenden wel voldoende heeft meegewogen, wilde de raadsvoorzitter weten.

Een woordvoerder van de gemeente verklaarde dat dit wel degelijk is gebeurd. Maar het belang van de huisvesting van 16 huishoudens weegt volgens hem zwaarder dan het belang van de omwonenden. Bovendien verdwijnt er zware horeca uit de straat, want het voormalige café 't Huys van Breughel wordt ook onderdeel van het wooncomplex.

Van Drunen zegt ook wel begrip te hebben voor het feit dat woningen in een binnenstad nu eenmaal dicht op elkaar staan. "Ik wil ook best wat privacy inleveren, maar het is gewoon teveel." De nieuwe bewoners kunnen direct in zijn woning kijken.

Hij klaagt verder over verlies aan zonlicht. Een door de architect van het complex uitgevoerd bezonningsonderzoek kan volgens hem gewoon niet deugen. Dat concludeert namelijk dat er nauwelijks verlies aan zonlicht zal zijn. Maar met een muur voor zijn tuin kan het niet anders dan dat er zon- en daglicht wordt tegengehouden.

De raadsvoorzitter vroeg ook waarom de gemeente niet had gekozen voor een lager complex. Het gaat nu om een gebouw met drie woonlagen en een schuine kap. Van Drunen pleit voor een hoogte van een enkele bouwlaag met een kap, zodat het goed aansluit bij de bouwhoogte in de Knipsteeg.

Maar dat plan is volgens de architect van het complex onbespreekbaar. "Met drie appartementen minder wordt het plan financieel al niet meer haalbaar". En de gemeente heeft er geen probleem mee dat de bouwhoogte afwijkt van die in de Knipsteeg. In de directe omgeving is volgens de gemeentewoordvoerder ook hogere bebouwing en daar sluit het goed op aan.

Mogelijk maakt de Raad van State nog een probleem van het parkeren. Daar is geen oplossing voor en ook geen onderzoek naar gedaan. In principe moet elk bouwplan ook voorzien in eigen parkeerruimte. En daar ziet de Raad ook streng op toe.

Maar dat is volgens de gemeente en de architect hier nauwelijks mogelijk en ook niet wenselijk. De bewoners moeten elders in de binnenstad maar hun auto parkeren. Het is de vraag of de Raad daar genoegen mee neemt.

De Raad oordeelt over enkele weken.