Regionale kunstenaars maken van een mug een vlinder in de Grote Kerk

GORINCHEM In het centrum van Gorinchem zijn er momenteel verschillende insecten te bewonderen. Geen levende, maar wel levensecht geschilderde. In de Grote Kerk vindt momenteel de tentoonstelling 'Maak van een mug een vlinder' plaats met schilderijen van de cursisten van Neeltje Alblas. Zo ook is het schilderij van de 71-jarige Arno Kruithof te bewonderen.

Langs de wanden van de Grote Kerk zijn diverse schilderijen te bewonderen van schilders uit de omgeving die hun eigen creatieve invulling hebben gegeven aan het ondwerp 'insecten'. Als een van de eerste schilderijen aan de linkerkant hangt het schilderij van Arno Kruithof. Daarop is een zwangere vrouw te zien in een blauw gewaad met rondom haar blauwe vlinders. De 71-jarige banketbakker vertelt vol passie zijn beleving bij zijn schilderij. ,,Een rups die een vlinder wordt, is eigenlijk een soort geboorte. Ik houd van portretten schilderen en om die geboorte in beeld te brengen heb ik deze zwangere vrouw erbij geportretteerd."

Zijn creativiteit gebruikte hij al 35 jaar als banketbakker toen Arno acht jaar geleden besloot te gaan schilderen. ,,Ik begon met schilderen bij Neeltje Alblas in het Open Atelier. Het fijne is dat iedereen hier vrij kan schilderen. Als je even vast zit kan Neeltje je helpen. De overgang van banketbakken naar schilderen is best leuk. Banketbakken is ook iets creatiefs, maar ik had nog nooit een kwast aangeraakt. Ik ben heel precies en gedetailleerd. Als ik een roos moest maken van marsepein, deed ik dat blaadje voor blaadje. Zo schilder ik nu ook. Andere schilders beginnen bij een roos bijvoorbeeld met een rood vlak om zo met schaduwen steeds meer de vorm van een roos te laten zien. Schilderen is een soort geboorte, vind ik. Een schilderij ontstaat en ontwikkelt. Het liefst schilder ik modellen en ik vind het vooral mooi om het karakter naar voren te brengen." Arno haalt zijn inspiratie vooral van Facebook en verdient er zo ook nog een leuk centje mee. ,,Ik zit vaak op Facebook en soms kom ik dan een foto tegen waarvan ik denk: 'ja, dat wil ik schilderen'. Vaak komen daar ook nog opdrachten uit voort. Het belangrijkst aan een schilderij vind ik de beleving. Schilderen doe je met een bepaalde bezieling of beleving. Ik geniet er erg van om daar over te praten. Mensen hebben niet altijd dezelfde beleving tot je het vertelt en je eigen verhaal er in legt. Maar naast het praten erover wil ik hiermee ook laten zien dat kunst en cultuur mooi is en dat je er wat mee moet doen."

De tentoonstelling is nog te bezichten tot en met 18 juli in de Grote Kerk. Kijk voor de openingstijden op www.grotekerkgorinchem.nl.