• Docenten in Bamenda pakken de 'Tree Box' uit

'Samen naar duurzaam milieu'

GORINCHEM Ecokids Bamenda helpt scholen in de Kameroense stad Bamenda om kinderen te betrekken bij de natuur en het milieu. Ecokids Bamenda is een project dat Gorinchem, als Millenniumgemeente, in 2011 adopteerde van de gemeente Dordrecht. ,,Dit project sluit aan bij de Gorcumse Millenniumdoelen 'verbetering van onderwijs in ontwikkelingslanden en het realiseren van een duurzaam milieu'", vertelt Jet de Jonge van Natuurcentrum Gorinchem, die zich inzet voor het project.

Tim Hartman

t @namtrah09

En het project, dat in samenwerking is met de lokale organisatie Cominsud, loopt goed, vertelt de Jonge. De kinderen in Kameroen van zowel basis- als voortgezet onderwijs werken met een zogeheten 'Tree Box' en er worden nu twintig scholen extra voorzien van de box vol met duurzaam lesmateriaal. ,,De eerste tien boxen zijn afgelopen jaar in het voorjaar in Bamenda gebracht en enorm goed ontvangen. Sommige scholen begonnen al voor de zomer met het materiaal, andere scholen zijn er in september mee begonnen. Het staat dus nog een beetje in de kinderschoenen, maar tot onze grote tevredenheid gaan we weer twintig scholen voorzien van de boxen", aldus de Jonge.

De houten boxen, waarin het materiaal zit, worden door de mensen in Kameroen zelf gemaakt, legt De Jonge uit. Het is volgens haar dan ook vooral de bedoeling dat de docenten wegwijs worden gemaakt met het materiaal: ,,Wij reiken de handvatten aan en de leerkrachten dragen het over aan de kinderen. Uiteindelijk moeten de mensen daar ook zelf geld kunnen genereren om het project lokaal te verbreden. Afhankelijk blijven van buitenlandse gelden, moet je niet willen."

De Jonge is verheugd dat er weer extra boxen richting Kameroen gaan, maar op het gebied van samenwerking met de buurtbewoners is een hoop winst te behalen vertelt ze. ,,Scholen zijn vooral naar binnen gericht om te zorgen dat hun eigen ontwikkeling verder gaat. Maar veel mensen in de omgeving hebben een moestuin. Laat school en buurt samenwerken om samen duurzaam te zijn."

In tegenstelling tot in Nederland wordt de natuur & milieu educatie met open armen ontvangen in Kameroen. ,,In Nederland is het lastig, omdat er teveel lesdruk is. Hier moeten we rekenen en talen leren. In Kameroen is alle extra educatie winst." De Jonge hoopt dan ook dat Gorinchem Millenniumgemeente blijft en zich in kan blijven zetten voor de duurzame relatie met Bamenda: ,,Want er zijn nog genoeg uitdagingen voor een duurzame toekomst", aldus De Jonge.