• Photosailing/Natasja Kalsbeek

'Zeilen wil ik zolang mogelijk blijven doen'

Jochem (15) deze week actief op WK in België

GORINCHEM Hoe de combinatie van sport en school in de toekomst te maken valt, is nu nog niet te zeggen. Eén ding weet zeiler Jochem Ziemer (15) wel: ,,Ik wil het zo lang mogelijk blijven doen."

door Simon Fousert

Na vier dagen trainen en een practise race (een oefenronde) op de Noordzee bij het Belgische Nieuwpoort, begint het wereldkampioenschap dinsdag pas echt voor de Gorcumer. Jochem is één van de 350 deelnemers uit meer dan 50 landen die naar de Belgische kust zijn afgereisd voor het Lazer Youth 4.7 kampioenschap. De strijd om de wereldtitel duurt tot en met volgende week zondag. ,,Je krijgt hier geen punten voor, maar het is wel een goede ervaring", aldus Jochem.

FANATISME Het is nog maar vier jaar geleden dat hij begon met zeilen. Eerst recreatief, al snel ook wedstrijden. Eerst regionaal, later ook landelijk. Eerst in jeugdzeilboot de optimist, ,,een badkuip met zeil", aldus Jochem en sinds dit seizoen in een Lazer met een zeil van 4,7 vierkante meter. Jochem: ,,Ik merkte toch wel dat ik er meer mee wilde." Buiten zijn en de strijd met de elementen water en wind spraken zo aan dat het fanatisme groeide en groeide. Vijftien uur in de week trainen, op het water of in de sportschool en in de wintermaanden naar Lanzarote of Zuid-Frankrijk. Dat fanatisme heeft hij waarschijnlijk niet van een vreemde: zijn vader zeilde en hockeyde vroeger ook op hoog niveau. Jochem bestormt de laatste jaren de ranglijst van de Laser 4.7-klasse en bezet in Nederland nu de dertiende plek. Hij begon bij MJZ (Merwede Jeugdzeilers, onderdeel van watersportvereniging 'De Merwede') in Gorinchem en werd al snel geselecteerd bij het World Port Sail (WPS) Team Rotterdam. Één van zijn coaches is nu Roelof Bouwmeester, broer en ook coach van zijn zus Marit. Tijdens de Olympische Spelen in Rio van 2016 voer zij naar de gouden medaille. Jochem: ,,Het is teveel om op te noemen wat ik van hem leer. En hij zegt ook: 'Als je het niet leuk vind, moet je het niet doen'. Maar ik vind het nog wel leuk."

WEEKENDEN De havist van het Lyceum Oudehoven vindt de sport en school nog wel goed te combineren. ,,Het geeft wel een bepaalde druk, maar het gaat goed." Moeder Karin vult aan: ,,Woensdagavond trainen en in het weekend ben je altijd weg. Huiswerk moet vrijdag af zijn." Daar komt hij in het weekend niet aan toe. Dit jaar is hij slechts zeven weekenden vrij. Karin: ,,We hebben gezegd: zolang hij het leuk vindt en het op school gaat zoals het moet gaan, dan vinden wij het ook goed." Wat hoe de toekomst eruit zit, is nog onzeker. Karin: ,,Je moet straks een afweging maken of je doorgaat met zeilen en op welk niveau, want een andere carrière 'moet' er ook komen." Dat is nog van later zorg. ,,Ik ben er nog niet veel mee bezig. We bekijken het nu per seizoen", zegt Jochem. ,,Wel weet ik dat ik zeilen zo lang mogelijk wil blijven doen."