• Tim Hartman

'GJS blijft in de eerste klasse'

GORINCHEM Het nieuwe voetbalseizoen komt er aan. De tweede divisie startte op 26 augustus, de overige klassen beginnen op 23 september. Elke week blikken we vooruit op het seizoen met coach, aanvoerder en nieuwe speler van twee voetbalclubs uit de regio. Deze week: Cees Lagendijk en Ruud Bos van GJS.

door Tim Hartman

Eindelijk is GJS in de klasse waar het zo lang naar toe werkte. Na vier jaar tweede klasse mogen de Gorkumse Jonge Spartanen voor het eerst sinds het seizoen 2007/2008 aantreden in de eerste klasse, de klasse waar de ploeg destijds zes jaar lang op acteerde.

Wat als eerste opvalt, is dat in tegenstelling tot andere ploegen de voorbeschouwing met GJS met slechts twee personen gedaan wordt: coach Cees Lagendijk en aanvoerder Ruud Bos. Waar is de nieuwe speler? ,,Aman Habtesulus is onze enige aanwinst, maar heeft nog wat moeite met de communicatie", aldus Lagendijk. ,,Maar ik ben blij dat hij er bij is." Bos: ,,Het is even wennen voor hem, maar het is een leuk ventje dat echt goed kan voetballen."

 

FILOSOFIE Of ze gehoopt hadden op meer aanwinsten? Lagendijk: ,,Ik ben hartstikke tevreden over de ploeg die ik heb. Iedereen weet dat een jongen van buitenaf écht beter moet zijn dan mijn eigen jongens, want anders stel ik hem niet op. We hebben afgewacht wat er zou gebeuren na de promotie, maar er gebeurde niet veel."

Die filosofie heeft er de laatste jaren toe geleid dat GJS met vrijwel alleen maar échte GJS'ers het veld opstapt. ,,Eigenlijk zijn Raymon den Haan en Roy Stuiver de enige twee uitzonderingen", aldus Bos, die als 36-jarige alweer aan zijn 22ste seizoen bij GJS begint: ,,Op een of andere manier lijkt het voor nieuwe jongens lastig te zijn om zich binnen de groep aan te passen. Er is in al die jaren nauwelijks iemand van buitenaf geweest die voor drie of vier bij GJS bleef."

 

PROMOTIE Lagendijk en Bos zijn tevens twee van de weinigen binnen de GJS-selectie met ervaring in de eerste klasse. Lagendijk trainde op dat niveau met SteDoCo, Heerjansdam en Rijsoord. ,,Met alle drie de ploegen ben ik gepromoveerd", zegt hij lachend terwijl hij Bos aantikt. Bos: ,,Haha, dat zou wat zijn hè!"

Of de voorbereiding op de eerste klasse er anders aan toegaat dan de voorbereiding op de tweede klasse? ,,Dat denk ik wel", zegt Bos. ,,De coach zit er nog meer bovenop. We trainen beter en zwaarder denk ik. Het niveau is echt hoog."

Lagendijk: ,,Het voordeel van langere tijd bij een club werken is dat je elk seizoen het instapniveau steeds hoger kan maken. Dat is ook nodig, want in de eerste klasse is het fysiek en conditioneel een stapje zwaarder. Qua voetbal maak ik me helemaal niet ongerust. Voetballend durf ik wel te zeggen dat we eerste klasse waardig zijn, maar we moeten nog even in het ritme, tempo en hardheid mee van die klasse."

Ondanks dat GJS snakte naar de eerste klasse had Bos niet verwacht dat de ploeg vorig jaar al de stap zou maken. ,,Het was voor mij toch een extraatje uiteindelijk. Ik weet ook niet of we er nou al klaar voor waren, maar de manier waarop tegen NIVO Sparta was echt onvergetelijk. Dat soort finales neem je in je rugzakje mee naar de eerste klasse." Lagendijk: ,,Dit vergeet je inderdaad nooit meer. Dit soort finales won GJS nooit en nu wel. Dat is de stap die we gemaakt hebben."

 

De doelstelling voor GJS is duidelijk: in de eerste klasse blijven en een stabiele eersteklasser worden. Of Lagendijk bang is voor het vertrek van sommige jongens bij een eventuele degradatie? ,,Wij gaan niet degraderen. Wij blijven in de eerste klasse, linksom of rechtsom." Bos sluit zich daarbij aan: ,,Natuurlijk zullen we een keer op ons bek gaan, maar we hoeven er maar drie onder ons te houden." Lagendijk knikt instemmend: ,,Als we kampioen van de onderste vier worden, vieren we een feestje."