• Tim Hartman

Het is nu of nooit voor Arkel

GORINCHEM Het nieuwe voetbalseizoen komt er aan. De tweede divisie startte op 26 augustus, de overige klassen beginnen op 23 september. Elke week blikken we vooruit op het seizoen met de coach, aanvoerder en een nieuwe speler van twee voetbalclubs uit de regio. Deze week: Richard Smaal, Remie Schuurman en Corné van Horik van Arkel.

door Tim Hartman

De laatste seizoenen van Arkel lopen niet helemaal zoals ze het op Sportpark Schoonzigt voor ogen hadden. In het seizoen 2013/2014 promoveerde Arkel naar de derde klasse en begon daar met een prima negen plek in de middenmoot. ,,Ik begin aan mijn vijfde seizoen en op het begin zijn we echt gegroeid. Daarna wilden we doorpakken met een aantal nieuwe spelers. De club had ambities. Maar toen degradeerden we ineens naar de vierde klasse. Dat had eigenlijk niemand aan zien komen. Moesten we weer opnieuw beginnen", vertelt aanvoerder Remie Schuurman.

Vorig seizoen wilde Arkel meteen terug naar de derde klasse, maar dat mislukte. De ploeg van coach Richard Smaal werd in de nacompetitie afgetroefd door NEO'25. ,,Natuurlijk, je hoopt altijd dat je promoveert. We hebben dat niet hardop uitgesproken, want je moet het gewoon op het veld laten zien. We hebben een mindere fase gehad die te lang duurde. Uiteindelijk waren we gewoon niet goed genoeg." Schuurman knikt: ,,Er waren teveel bepalende jongens te lang uit vorm."

 

VERTROUWD Of Arkel dit seizoen wel promoveert zal mede afhangen van het aantal goals van 'oude bekende' Corné van Horik. Van Horik kwam over van zondagtweedeklasser Unitas en zet daarmee een paar stapjes terug qua niveau: ,,Ik ben wel benaderd door tweedeklassers, maar Arkel gaf het beste gevoel. Lekker vertrouwd bij mijn oude cluppie."De spits doorliep alle jeugdelftallen van Arkel, waar hij uiteindelijk één jaartje als A-junior in het eerste speelde. Daarna vertrok hij naar de zaterdagtak van Unitas en de laatste drie jaar speelde hij daar op zondag. De voornaamste reden om terug naar Arkel te komen? ,,Lekker op zaterdag voetballen. M'n vrienden gingen vooral op zaterdagavond stappen, maar dan moest ik rustig aan doen omdat ik de volgende dag uit naar Zeelandia-Middelburg moest. Dat had ik na drie jaar wel gezien."

Ondanks dat Arkel na Vuren de meest productieve ploeg van de vierde klasse was, vindt Smaal het wel lekker om er een échte spits bij te hebben: ,,Je hebt af en toe toch iemand nodig die de wedstrijd uit het slop kan halen."

VIJFTIG GOALS Smaal put dit seizoen hoop uit het feit dat Arkel in de nacompetitiewedstrijden tegen NEO'25 voetballend de betere was. Aan doelstellingen uitspreken doet hij echter niet, maar dat Arkel wil promoveren is wel duidelijk. ,,Arkel moet zo snel mogelijk naar die derde klasse", aldus Van Horik. ,,Wij zijn gewoon derde klasse waardig."

,,Als jij er gewoon dertig inschiet, moet promotie wel lukken", zegt Schuurman lachend. Van Horik: ,,Haha, in dat jaartje in het eerste hier schoot ik er 25 in." Schuurman weer lachend: ,,Nou, dan schiet je er nu toch een stuk of vijftig in?"

Dan weer serieus: ,,Maar zo is het natuurlijk wel hè", zegt Schuurman. ,,Dat zie je wel bij Vuren. Bart Muilenburg schiet er bijna dertig in en die promoveren."

De mannen zijn het er wel over eens dat het nu of nooit is voor Arkel. Schuurman: ,,We hebben echt een fantastische groep, maar ook met jongens die een hoger niveau willen en kunnen spelen. Als je nu niet promoveert, gaan er misschien weer wat jongens weg, kijkt Richard misschien verder of hij hogerop kan coachen en begin je weer op nul."Smaal sluit zich daarbij aan: ,,Als je promoveert, krijg je weer aantrekkingskracht en wordt je selectie ook weer beter. Wie weet naar welk niveau je dan toe kan groeien."