• Tim Hartman

Unitas (za.) wil eigen spelletje spelen

GORINCHEM Het nieuwe voetbalseizoen komt er aan. De tweede divisie startte op 26 augustus, de overige klassen beginnen op 23 september. Elke week blikken we vooruit op het seizoen met de coach, aanvoerder en een nieuwe speler van twee voetbalclubs uit de regio. Deze week: Hans Bos, Owen Verduijn en Nasreddine El Khalki van Unitas (za.).

door Tim Hartman

De zaterdagtak van Unitas kende de laatste jaren een forse vrije val. In het seizoen 2010/2011 promoveerden de roodbroeken van de vierde naar de derde klasse, waarna in het seizoen 2013/2014 zelfs promotie naar de tweede klasse werd behaald. De afgelopen twee seizoen werden die prestaties weer teniet gedaan. Met twee degradaties achter elkaar is Unitas terug in de vierde klasse. Één voordeel: coach Hans Bos weet hoe het is om met de roodbroeken op te klimmen.

Ondanks de degradatie zag Bos zijn team nauwelijks leeglopen. Mohammed Boukrouche stopte met voetballen, Nabil Kadiwahabi ging naar SVW en Adem Kahraman naar Heukelum. ,,Verder nog een paar jongens van het tweede die weg zijn", vertelt Bos. Daarvoor terug kwamen Othman Boutchatan van Schelluinen en Ismaël El Kaddouri, Jaber El Mousati en Naser El Mousati van Arkel.

FITHEID Én Nasreddine El Khalki. De 22-jarige roodbroek speelde in de jeugd al op Sportpark Molenvliet waar hij via omzwervingen bij RKC Waalwijk, GJS en een stage bij FC Utrecht weer terugkwam. Van veel voetballen kwam het de laatste jaren niet bij de zondagtak van Unitas. ,,Ik ben veel geblesseerd geweest. Eerst aan mijn rug en de afgelopen drie jaar mijn hamstring. Ik hoop dit seizoen mijn fitheid terug te vinden. Ik was er eigenlijk een beetje klaar mee, maar Hans heeft me overgehaald en ga er nu vol voor. Alleen fit blijven, is niet goed genoeg. Ik wil presteren. Ik neem geen genoegen met alleen een beetje meedoen."

Doelman Owen Verduijn was in de voorbereiding de aanvoerder, maar of hij dat ook in de competitie is, weet Bos nog niet: ,,Daar hebben we nog niet over nagedacht." Verduijn grapt: ,,Ik vind eigenlijk dat ik hem wel verdiend heb", zegt hij lachend. De Unitas-doelman is pas achttien jaar, maar heeft al zijn eerste volledige seizoen bij het eerste gekeept. En niet onverdienstelijk: ,,Het was voor mij een goed seizoen. Ik heb veel te doen gehad en geleerd. Daardoor kon ik laten zien dat ik kon keepen, maar wat heb je aan reddingen als je steeds verliest?"

EIGEN SPEL Voor dit seizoen heeft het drietal meer goede hoop. Bos: ,,We moeten doorpakken waar we vorig jaar geëindigd zijn. Vorig jaar is de stijgende lijn te laat ingezet. Maar de vierde klasse blijft wel gewoon lastig." El Khalki knikt: ,,Ik denk dat er weinig voetbal in de vierde klasse zit. Je moet zorgen dat je zelf blijft voetballen, alleen dan kan je resultaten boeken. Als je de duels aangaat met die fysieke jongens kan je niet zeggen dat je bovenin mee gaat draaien. In de vierde klasse moet je je eigen spelletje spelen."

Ook Verduijn is het daarmee eens: ,,Maar", zo zegt de doelman. ,,Als we die stijgende lijn van eind vorig seizoen door kunnen zetten, gaan we wel bovenin meedoen. Vorig seizoen vond ik ons voetballend al beter dan meer dan de helft van de ploegen, maar onze fouten werden meteen afgestraft. Als we die niet maken, gaan we dit seizoen wel meedoen om een periode."

Bos sluit zich daar bij aan: ,,Je bent gedegradeerd en de meeste jongens hebben ervaring in hogere klassen. Je mag dan wel ergens in de bovenste regionen meedoen, maar je hebt alleen invloed op je zelf."Wat hij daarmee bedoelt? ,,Ik weet nog van mijn tijd in de vierde klasse dat we bij Noordeloos speelden. Riep een speler van ons 'klootzak' naar de scheidsrechter. Toen vroeg de scheidsrechter aan onze aanvoerder wie het riep. Dat wist hij niet, moest onze aanvoerder er zelf uit. Ik bedoel maar: je moet mentaal ook met de vierde klasse om kunnen gaan."