• Tim Hartman

Vuren: 'Gewoon' niet degraderen

GORINCHEM Het nieuwe voetbalseizoen komt er aan. De tweede divisie startte op 26 augustus, de overige klassen beginnen op 23 september. Elke week blikken we vooruit op het seizoen met de coach, aanvoerder en een nieuwe speler van twee voetbalclubs uit de regio. Deze week: Ron Vlot, Sjors Vonk en Khalid Bendami van Vuren.

door Tim Hartman

Bij Vuren werd een behoorlijke erfenis achtergelaten. Coach Albert van Zandwijk stopte na twee seizoenen nadat hij Vuren naar de derde klasse leidde en aanvoerder Bart Muilenburg, goed voor 26 goals, hing de voetbalschoenen aan de wilgen. Vuren leverde daarmee zowel coach als aanvoerder als topscorer in.

Die erfenis wordt overgedragen aan coach Ron Vlot, Sjors Vonk (31) en Khalid Bendami (27). Vlot, die eerder trainer was bij onder meer SVW, Groot-Ammers en vorig seizoen Sliedrecht 2, zei al 'ja' tegen Vuren voordat de ploeg er rooskleurig voor stond: ,,Eigenlijk was ik wel klaar met het trainersvak. Maar na één gesprek bij Vuren vond ik het meteen leuk. Vuren is een warme club. De promotie tegen Zuilichem was natuurlijk de kers op de taart."

 

DERTIG PUNTEN Vonk nam de aanvoerdersband van Muilenburg over. ,,Bij Arkel was ik de laatste twee jaar ook aanvoerder", legt hij uit. Na Arkel vertrok Vonk naar SVW, waar hij vijf jaar lang voetbalde. Na een pauze van anderhalf jaar begon hij weer met voetballen in zijn woonplaats Vuren, waar hij nu aan zijn vierde seizoen begint. Twee jaar terug sprak Vonk uit dat Vuren honderd procent zeker naar de derde klasse zou promoveren en daar een stabiele middenmoter kan worden: ,,Nou, dat is eerste is gelukt", zegt hij met een lach. ,,Of dat tweede lukt, moet blijken. Maar ik sta er nog wel hetzelfde in. Als we dertig punten halen, doen we het voor dit seizoen heel goed. We hebben echt een héél jonge ploeg dus voor nu zou handhaven prima zijn. Daarna kunnen we doorgroeien."

Vlot sluit zich aan bij zijn aanvoerder: ,,We willen gewoon niet degraderen. Of dat nou via nacompetitie is of niet, dat maakt me niet uit. Alles wat meer is, is mooi meegenomen. Dat is geen angstige doelstelling, maar een reële."

Bendami denkt daar heel anders over: ,,Ik wil wel een beetje bovenin eindigen hoor. Ik merk dat we bij Vuren de underdog willen zijn, maar we hebben een leuk en goed team met fysiek sterke jongens. Die jonge knapen gaan allemaal naar de sportschool en hebben een goede mentaliteit. Misschien ben ik wel te optimistisch, maar ik wil minstens in de middenmoot eindigen, misschien een periode pakken."

 

WINNAARSMENTALITEIT Met de winnaarsmentaliteit zit het wel goed bij de kersverse Vuren-spits, die ook naar een aantal andere clubs kon. ,,Ik had naar een eersteklasser gekund, maar ik speel in de zaal bij Jogadores CF dus vond de derde klasse een mooi niveau. Bovendien heb ik bij Groot-Ammers een goede band opgebouwd met Ron. Hij heeft dezelfde mentaliteit als ik."

Met de mentaliteit zit het sowieso wel goed bij Vuren. Vlot kan er wel om lachen: ,,We hebben jongens van vijftien en zestien jaar. Vroeger spraken we dan bij wijze van spreken anderen aan met 'u'. Nu flikkeren ze de tas neer en gaan lekker zitten. Houd ik wel van. Je mag een grote mond hebben, maar dan moet je het wel laten zien op het veld."

Wat Vonk betreft mag die brutaliteit ook binnen het veld nog iets meer terugkomen: ,,We hebben niet echt jongens die eens 'lekker poetsen'. Wat dat betreft ben ik blij dat Khalid er nu ook is. Hij is een jongen met branie binnen het veld."

Of die branie ook leidt tot doelpunten, zal moeten blijken. Muilenburg maakte er vorig seizoen 26. Extra druk? ,,Nee hoor. Ik ben een jongen die anderen ook hun doelpuntjes gunt. Dan ben ik net zo blij", besluit Bendami.