Gelukkig is er GKV Enomics

Omdat ik de laatste twee weken in een dermate afgelegen buitenland vertoefde, dat de wifi slechts sporadisch haperend dienstdeed - waarover niemand zich overigens druk leek te maken - was ik deze weken geheel verstoken van het Nederlandse en zo ook het Gorinchemse nieuws. Ik had na terugkeer dus heel wat in te halen. Waarover moest ik mij in deze kolom druk maken, waarover schande spreken of ironie bedrijven? Dat is moeilijk hoor na een vakantie, waarin de relativering toeslaat en niets meer belangrijk genoeg lijkt om je over op te winden.

Het regeerakkoord? Mee in het Pavlov-koor, waarin de deelnemende partijen na enig slikken dik tevreden zijn en de overige schande spreken, ook al weten ze best dat als ze wel mee hadden gedaan het resultaat ongeveer hetzelfde was geweest? Knaapje Baudet, die, nu getooid in een verouderd legerrompertje, kakkineus als vanouds wederom over de kartels en een zakenkabinet kakelt? Over de koopzondagen, waarover de Gorcumer zich ten derde of ten vierde male - ik ben de tel kwijt - moet uitspreken? Over de zoveelste adviescommissie - ik ben de tel kwijt - die het College over de meest geschikte plek voor een Cultuurhuis moet adviseren - het mag wat kosten om deze hete aardappel over de Gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen. Over TBS, psychopatenregelingen en resocialisatietrajecten, waartegen nieuwe populistische golven klotsen?

Ik weet het niet. Moedeloos zit ik over de krant gebogen en bedenk dat ik van heel veel dingen even eigenlijk niks vind. Nu eens omdat ik er niet genoeg van weet om een oordeel te hebben en dan weer omdat ik van bijna alle standpunten vind dat er eigenlijk ook wel wat in zit. In alles, waarover mensen zich druk maken zit een kern van waarheid, in ieder geval voor hen. Dus wie ben ik om daar iets van te vinden.

Maar gelukkig is er GKV Enomics, de plaatselijke Korfbalclub. Op de website staat vermeld, dat dit de gezelligste club van Nederland is - en wie ben ik om dat tegen te spreken - maar bovenal is duidelijk dat het de club is met de beste PR-afdeling, zo prominent weet de club zich wekelijks in de plaatselijke pers te manoeuvreren. In geuren en kleuren krijgen we over talrijke kolommen voorgeschoteld hoe fluks en gretig Mats, Maren, Niek en Nienke - allemaal zo'n beetje dezelfde achternaam, gezellig - over het kunstgras caramboleren en met machtige worpen en loopacties de korf weten te vinden. Over het publiek - ook allemaal familie - dat 'erachter gaat staan'. Zeer minutieus worden naast het scoreverloop ook de time-outs van coach Mastijn en de tactische vondsten vermeld. Er staat ook altijd een grote foto bij met - excusez - ietwat houterige meneren en mevrouwen, die rond de korf dartelen. Geschoten door dezelfde achternaam. Breeduit verdringt GKV het nieuws over de hockey-, de schaak- of de tafeltennisvereniging. Voor een club, die gewoon in Overgangsklasse D speelt is dit voorwaar een prestatie. Als het spel van GKV Enomics 1 half zo goed is als de PR dan hebben zij afgelopen zaterdag ongetwijfeld koploper SDO-Verzuim Vitaal 1 succesvol vermorzeld. Ik bedoel, ook zonder wifi, GKV gaat nooit verloren. En Enomics misschien ook niet.

jos huibers