GO2032

Eindelijk is de Visie neergedaald over Gorinchem! Zo hebben we het ervaren met de spectaculaire presentatie van het resultaat van het traject Visie van de Stad/ GO2032.

Geopperd door onze 'inval- burgemeester' Govert Veldhuizen en geaccordeerd door de gemeenteraad in 2016, is er een bijzonder project uitgevoerd: een brede samenspraak in Gorinchem, waarbij zoveel mogelijk mensen uit de stad betrokken moesten worden. Allerlei manieren werden bedacht: festivals en hacketons, toekomstsbeelden en ambassadeurs, een Facebookpagina en filmpjes, jongerendebat en expositie. Iedereen mag en kan meedoen, want: Gorcum is ook van jou! Het kernwoord dat in het oog springt is: samen. Hoe belangrijk is dat! Politiek en inwoners, bedrijven en organisaties, sportclubs en buurthuizen, alles en iedereen draagt bij.

Gorcum is onze stad: dat bleek te leven. Onder de kwaliteiten van onze stad werden genoemd: authentiek met de prachtige vesting en binnenstad, stad met de menselijke maat, divers in veel opzichten, de werkstad aan het water met z'n centrale ligging. Deze stad heeft goud in handen!

Het deed me goed om zoveel positiefs terug te lezen en horen, waar we vaak een mopperig volkje zijn en het glas gauw halfleeg is.

Al dat positiefs deed me terugdenken aan 34 jaar geleden. Ik kwam in Gorcum wonen en werd acuut verliefd op de stad. Jarenlang had ik het gevoel op vakantie te zijn in mijn eigen stad en sleepte ik alle visite door de stad om ze al dat moois te laten zien. En nog ben ik een soort ambassadeur: als mensen vragen waar ik vandaan kom, plak ik aan 'uit Gorcum' meestal een wervend praatje over de mooiste stad van Nederland, die ze zeker moeten bezoeken. Risico is natuurlijk wel, dat we straks hetzelfde probleem krijgen als Amsterdam: te veel aanloop!

Marjo Molengraaf, CU/SGP Gorinchem