• Gemeente Gorinchem

Koopzondagen...Vloek of zegen?

In Gorinchem is uitbreiding van het aantal koopzondagen actueel. Door sommigen gezien als instrument om de ondernemers in Gorinchem te steunen. Maar ervaren zij dat ook zo? Of legt het verplichtingen op die niet vol te houden zijn? En wie betaalt uiteindelijk hiervan de rekening?

In historisch perspectief

Rusten op zondag is niet iets van de laatste jaren, maar kent een geschiedenis van eeuwen. In het jaar 321 werd de zondag door de Romeinse keizer als rustdag ingevoerd, bedoeld om 'de zongod te vereren'. In de jaren 585 en in de vroege Middeleeuwen gevolgd door een verbod op zondagsarbeid met zowel een religieus, als ook een sociaal doel: de hardwerkende burgers beschermen tegen permanente arbeid. In 1815 gevolgd door onze eerste nationale Zondagswet.

Koopzondagen in Gorinchem

Wat de Gorcumse Binnenstad gezellig en aantrekkelijk maakt zijn de vele zelfstandige ondernemers. Die werken 6 dagen per week. Zouden zij uitkijken naar een 7 daagse werkweek? De ondernemers die ik gesproken heb niet! Extra personeel inhuren is voor hen financieel geen optie. Indien de politiek besluit alle koopzondagen vrij te geven kun je als ondernemer moeilijk achterblijven. Maar houden zij dat vol? Het lijkt wel een gordiaanse knoop: 7 dagen open geeft extra kosten met gelijkwaardige inkomsten. Maar ga je er als ondernemer niet in mee: dan blijven je kosten gelijk maar dalen de inkomsten! In beide gevallen het verlies van juist die zeer gewaardeerde kleine ondernemers! De crisis voorbij en toch meer lege winkelpanden?

De zondagsrust heeft in Nederland een breed maatschappelijk draagvlak. Gemeenteraadsleden dragen de verantwoordelijkheid het waardevolle erfgoed van de zondagsrust zorgvuldig te bewaken en op lokaal niveau te koesteren.

Frank M.Th. Barth, Raadslid CU-SGP