Open op zondag

Gorcum Actief diende op 5 november 2015 een motie in voor meer koopzondagen in de binnenstad. Ik moest het even opzoeken. De motie was in het kader van binnenstadpromotie, stimulering van recreatie en toerisme, waarvoor de gemeenteraad een behoorlijk budget beschikbaar stelde. De binnenstad kreeg er drie koopzondagen bij, zodat voor een vaste zondag in de maand gekozen kon worden. Er startte een overleg tussen ondernemersvereniging Hartje Gorkum, de gemeente en binnenstadmanagement. Uiteindelijk werd overeengekomen dat het voortaan iedere vierde zondag van de maand koopzondag is. Een vaste dag dus, herkenbaar voor publiek en dat begint nu heel goed te lopen. So far, so good.

Maar het hek is nu wel van de dam. De andere winkelcentra constateren terecht dat er nu een ongelijkheid is ontstaan. Zij willen ook 15 koopzondagen in het jaar in plaats van 12. En er klinkt een steeds luidere roep om de hele kwestie over te laten aan de winkeliers zelf en het niet vast te leggen in een gemeentelijke verordening. Een dergelijke benadering - ga niet op de stoel van de ondernemer zitten - heeft ook onze voorkeur.

Er is ondertussen een brede enquête gehouden onder winkeliers, bezoekers en omwonenden. 80% van de ondervraagden vindt dat er voor de hele stad eenzelfde regeling moet gelden en driekwart van de consumenten vindt het fijn als zij ook op zondagen in winkels terecht kunnen voor boodschappen. De helft van de winkeliers blijkt wel te willen werken op zondag, maar de andere helft denkt daar heel verschillend over. En, zoals bij veel onderzoeken, zijn al deze cijfers op meer manieren uit te leggen.

Wat er ook uitkomt, hoe je het wil of kan interpreteren, Gorcum Actief maakt een onderscheid tussen bouw- en supermarkten enerzijds en overige winkels/hele winkelcentra anderzijds. Het is namelijk wel te begrijpen dat niet iedere winkelier die koopzondag 'heilig' verklaart. Maar anderzijds is het niet van deze tijd dat bouw- en supermarkten op zondagen dicht zijn. In de meeste gezinnen werken beide ouders. De huizenmarkt is momenteel booming. Er wordt een inhaalslag gemaakt, geklust en gewerkt. De mensen willen verder, niet voor gesloten deuren staan.

Volg ons ook op facebook

Email: info@gorcumactief.nl

Everdien Hamann

fractievoorzitter Gorcum Actief