Praatjes

We leven in een digitaal tijdperk. Waar je vroeger nog een verjaardagskalender op het toilet had hangen om te zien wanneer Tante Toos jarig was, houdt tegenwoordig Facebook deze voor je in de gaten. Je krijgt gewoon een melding en kunt direct op je felicitatiebericht versturen. Als je wat persoonlijker wilt gaan kun je nog een afbeelding naar keuze toevoegen en de hippe onder ons kiezen tegenwoordig voor een GIFje. Ik verwacht dat Tante Toos, die natuurlijk tegenwoordig ook online is, erg blij is met haar dansende kalkoen. Ze zal je vast een duimpje om hoog sturen. Zo heb jij weer voldaan aan je plicht en kun je rustig slapen.

Facebook is ook de plek geworden om je mening te geven over openbare discussies en te klagen over de dingen die je dwars zitten. Als je op persoonlijk niveau last van iemand heb, plaats je een cryptische quote van Pinterest en als je problemen hebt met een bedrijf schrijf je gewoon een vreselijke review. En als het om iets openbaars gaat, zoek je gewoon een groep als nieuw of oud Gorinchem op en klaag je over de ratten die je in de stad ziet. Of plaats je een afbeelding met rouwrand met de omschrijving 'Commentaar overbodig'. Onder het mom van: een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden.

Begrijp mij niet verkeerd, ik vind sociale media echt wel leuk. Maar het moet geen vervanging van onze samenleving worden. Straks gaan we nog doktersadvies vragen op onze tijdlijn en vertel ik mijn kinderen via messenger dat het eten klaar is. Alhoewel, ik denk eigenlijk dat dat laatste behoorlijk effectief kan zijn als het om tieners gaat.

Maar goed, punt is. Wat je ergens in stopt, krijg je er ook uit terug. Online klagen levert een nieuwsitem op, dat even snel verdwenen is als dat de volgende post is gemaakt. Het doet niks. Als je blijft klagen (on- of offline) zonder in actie te komen, zal er ook niks veranderen. Zo ook over Laura Pellikaan. De 21-jarige lijsttrekker van Democraten Gorinchem. Ja, ze is jong. Ja, ze is ambitieus. Ja, je kunt het niet met haar eens zijn. Maar ze komt wél in actie. Dat is meer dan menig ander kan zeggen. Of ze verandering kan brengen? Geen idee. De tijd zal het gaan leren. Soms lopen dingen zoals je ze zou willen, soms ook niet. En in beide scenario's moet je je ook leren berusten. Maar goed- ook dat lijkt op sommige onderwerpen lastig.

Dus, laten we de "ratten" in onze stad aanpakken. Kom zelf in actie of doe melding op een plek waar er constructief wat mee gedaan kan worden. Doe in ieder geval iets, want praatjes vullen geen.....

Laura Sterk