Speeddate

Ik moet u iets opbiechten: ik heb voor het eerst in mijn leven meegedaan met een speeddate. U weet wel: je gaat met zoveel mogelijk gesprekspartners kort in gesprek om tot een match te komen.

Nu was ik niet zozeer uit op een match en gelukkig was het ook een date van geheel andere soort: ik was samen met een aantal andere raadsleden uitgenodigd bij de cursus Politiek Actief die voor de tweede keer in Gorinchem gehouden werd. Door middel van een speeddate konden zo'n 24 cursisten ons in een aantal sessies het hemd van het lijf vragen over onze motivatie en ervaringen in de lokale politiek.

Mooi om de interesse en inzet bij deze mensen te zien. Net als bij de eerste cursus, was ook bij deze tweede editie meer belangstelling dan er plaats was. Er moesten opnieuw mensen teleurgesteld worden die interesse in het reilen en zeilen van lokale politiek hebben! Eigenlijk heel bijzonder: hoe vaak wordt er niet gesproken over desinteresse en 'de kloof' als het om politiek gaat. Maar daar leek bij deze cursus opnieuw helemaal geen sprake. De meesten leken al aardig ingewerkt en stelden scherpe vragen.

Ik vond het een hele leuke manier om bij te dragen aan het inzicht in 'hoe het werkt in de lokale politiek' en bedacht: wat zou het goed zijn als alle Gorcummers zo'n cursus zouden volgen. Niet iedereen zal er ook mee aan de slag willen of kunnen, maar het vergroot je begrip en inzicht: je volgt het politieke nieuws toch anders, als je weet hoe de zaken in elkaar steken. En ik kan me zo voorstellen, dat je dan ook meer betrokken raakt. Wat mij betreft een aanrader.

Ik heb alvast weer wat ideeën opgedaan voor mijn politieke werk: aangereikt door cursisten die met een nog frisse blik tegen de zaken aankijken. Op naar de volgende cursus en de volgende speeddate!

Marjo Molengraaf, ChristeUnie-SGP Gorinchem