TV Lingehaven

Ik weet niet of het nieuwe evenementenbeleid in Gorcum beoogt de culturele evenementen in tijd te concentreren, maar indien ja, dan is dat met vlag en wimpel gelukt; in krap twee weken vierden we in Gorcum zowel Festiwal, als Zomerfeesten als het Lingehavenconcert. Voor komend jaar worden ook alle sociaal-culturele voorstellingen in één maand gepropt, als het Gemeentebestuur tenminste eens het culturele woord houdt en hiertoe de Nieuwe Doelen in de maand juni tijdelijk openstelt of open doet stellen. Tot dan toe vertegenwoordigt dit zwarte gat in hartje binnenstad het cultureel verval met een deprimerende allure. Maar dit terzijde. Het moet nu gaan over het festival in de Lingehaven. Hoewel het evenals het weer erg leuk was en origineel geprogrammeerd, imponeerde ook hier de hedendaagse culturele zuinigheid. Alsof de nouveaux riches van de Lion Club, niet alleen in persoon, maar ook in klinkende munt de handen hadden teruggetrokken. Waar immers waren de sympathieke presentator Ruud Degenaar en de overige in van Beusekomgrijs gestoken regelaars, die beschaafd de vooral klassieke concerten aaneensmeedden, waar was het immens grote, deels over de haven gebouwde fraaie podium? Presentator Ruud bleek vervangen door de onbehouwen, Woercumse volkszanger Chris Poldervaart - die voor de gelegenheid een krap zittend colbert over de dikke buik had gespannen - het podium door een soort grote plastic koepeltent op het havenhoofd, recht tegenover het door restaurant Bon A'part geannexeerde terras, waarop de sponsoren en hun genodigden als enigen vrij zicht hadden en de klassieke muziek door kleinkunst, franse chansons, Break Squad, rap, hiphop, filmmuziek en jazz. Wat ik dan wel weer leuk vond, want klassieke muziek kun je toch beter consumeren in een comfortabele zaal. Of thuis op de bank.

De plaats van het podium was echter een misser. Het publiek zat ver bezijden het podium naar twee grote televisieschermen te kijken, want de artiesten op het podium gingen schuin en schuil achter havenhoofd en letterlijk hooggeplaatste boboruggen. Zo kon het gebeuren dat de muzikanten klaagden over het gebrek aan publieksparticipatie. En die schijnt in Gorinchem en omgeving toch al moeilijk aan te blazen. De voortreffelijke Eric Vloeimans, die met Little Bigband Bosco een prima set speelde, smeekte om wat meer enthousiasme en ook Helga Zangwerkplaats, die het optreden van de rapper Georgios Lazakis opmerkelijk goed muzikaal ondersteunde, kon nog zo hard roepen 'Wij hebben u nodig' of 'Allemaal', de publiekstongen kwamen niet los. 'Ik ga toch niet met de TV meezingen', zei een bibberende buurvrouw die iets te lang op de koude stenen had gezeten. 'Met de beste zangers anders wel', zei de in winterjas gehulde buurvrouw daar weer naast,

Alleen een door Georgios ingelijfde moslimprediker, die op aandoenlijke wijze poogde onze xenofobe ziel te raken, kon rekenen op publieksreactie, helaas in de vorm van gejoel. Niet om wat hij zei, maar om wie hij was of gedacht werd te zijn. Een smet op leuke, gratis fetivala: er komen ook uitgesproken proleten op af..

Jos Huibers - jos.huib@icloud.com