Wachten op de frisse wind

Reikhalzend zette ik voet aan de grond na een korte vakantie in een zonnig lenteland. Zou ik de frisse wind uit politiek Gorcum al kunnen waarnemen op Eindhoven Airport. Was de nieuwe lente al aangebroken? Het was er grijs en een beetje mistig. Dat was direct een klein dompertje, ik zeg het eerlijk. Maar waaien deed het wel. Zou dat hem zijn, de frisse wind van de Democraten Gorinchem, die zich al ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen wikkelden in dikke, door oma zelf gebreide, zwart-gele sjaals, teneinde te voorkomen dat zij in hun eigen frisse wind direct een stevige kou zouden vatten. Je kunt natuurlijk niet met een snotneus de nieuwe lente brengen. Ik had de lokale, frisse formatiedans een kleine twee weken echt gemist en popelde om te vernemen wat de versgekozenen er van gemaakt hadden, welke nieuwe ideeën waren bedacht, welke zaken nu eindelijk eens aangepakt zouden worden, welke resten opgegraven, welke gebouwen afgebroken - want dat had natuurlijk prioriteit na al die jaren droefheid en stagnatie!

Thuis gekomen zocht ik vergeefs naar De Stad Gorinchem, die weer eens twee weken niet bezorgd was, dus ik moest het doen met de regionale tegenvoeter, die altijd wel bezorgd wordt, maar waar bijna niks in staat. Direct wachtte een tweede dompertje: de vierhoofdige fractie van de Democraten G bleek voor de helft te bestaan uit mannen, die een maand geleden nog voor de PvdA in de Raad zaten. Maar gelukkig is de andere helft, Laura - aanstaand minister-president, maar nu nog jong - en de altijd opgeruimde, mollige onderwijsman Kees - voorzien van bolle wangen. Die gaan vast zorgen voor de frisse wind!

Het derde dompertje was echter echt een domper: de frisse wind, de nieuwe lente toont als een ordinaire wraakoefening. Alle partijen en partijtjes, die vier jaar geleden de euvele moed hadden de handen ineen te slaan teneinde de decennialange, regenteske bestuurders van Stadsbelang en PvdA buitenspel te zetten, werden nu a priori aan de kant geschoven. De oude orde wordt hersteld, de olifant vergeet niet. GroenLinks, VVD, SP, CU/SGP en D66 zijn in de strafbank gezet, evenals Gorcum Actief, dat moet barsten, omdat het niet boog. Alleen het CDA mag meedoen, met dank aan de reeds vergeten wethouder Eeuwit Klink, die eigenhandig zorgde dat de partij maar kortstondig in dit College vertegenwoordigd was. De wethouders blijken er ook al te zijn en het grote nieuws is, dat ze elkaar aardig vinden. Het zijn allen mannen, van piepjong tot pensionado, die gezamenlijk best een beetje bestuurlijke ervaring hebben, onder andere bij de hockeyclub. De meisjes zijn weer gewoon buitenspel gezet. Omdat de beste kandidaten toevallig man zijn natuurlijk. Lekker fris, fijne lente! Is dit nou een uitgekookte, vooraf bekokstoofde strategie van door de wol geverfde politici van de gevestigde orde, die de jongste neefjes, samen met wat toffe vriendjes in een hippe geel-zwarte trenchcoat hebben gehesen omwille van de macht? Of moet de frisse wind nog komen als het programma klaar is en de aanpak duidelijk. Ik blijf hopen op de nieuwe lente. Ik moet wel.

jos huibers - jos.huib@icloud.com