• poster kerstconcert GBC

    Gorcum Boys Choir

Kerstconcert - Gorcum Boys Choir

13-11-2018, 11:44 | Lezersnieuws | Henri Bal

Datum:

vrijdag 14 december 2018, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Groenmarkt 7
Grote Kerk
Gorinchem

Christmas Carols Christmas Carols zijn al eeuwenlang niet weg te denken uit Engelse kerstvieringen. In de 15e eeuw ontwikkelde de Carol zich tot Engelstalig koorlied met refrein, dat in de kerstvieringen een geliefd alternatief werd voor het plechtige, ingewikkelde Latijnse kerkgezang. Vele Carols geven uiting aan een persoonlijk geloofsleven. Dikwijls ook weerspiegelen zij het denken en voelen van de tijd waarin zij ontstonden. Allen stralen de blijdschap van het kerstfeest uit. De 20e eeuw bracht een herontdekking van oude volkswijsjes, die gearrangeerd werden om te kunnen beantwoorden aan de eisen van de moderne koor- en kerkzang. Deze bewerkingen houden dikwijls schitterende orkestraties of instrumentale begeleidingen in. Soms zijn deze voor orgel, dan weer voor strijkers en blazers of voor koperensemble, al dan niet met slagwerk. Zodoende zijn de uitvoeringsmogelijkheden aanzienlijk verruimd of verrijkt.

A Festival of Lessons and Carols Het is de Anglicaanse aartsbisschop Benson geweest, die voor het eerst een speciale dienst hield, waarin Carols en het Bijbelse evangelie afwisselend en in samenhang werden geplaatst. Kort daarop, in 1918, werd A festival of Lessons and Carols voor de eerste keer gevierd in King’s College Chapel, Cambridge, vanwaar deze bijzondere kerstwijding zich verbreidde en een traditie werd. Onder leiding van Sir David Willcocks werden de uitvoeringen een begrip over de hele wereld.

Gorcum Boys Choir Deze traditie wil het Gorcum Boys Choir graag voortzetten. Het koor voert een consequente Engelse koorstijl, niet alleen qua omvang en stembezetting (jongenssopranen (trebles), countertenors, tenoren en bassen), maar ook in de sterke aandacht voor de stemkwaliteit van de individuele jongens.

Op onze uitvoering van “A Festival of Lessons and Carols” worden zowel oude traditionele carols gezongen met daarbij samenzang door het publiek, als nieuwe Carols van oa. Philip Stopford en John Rutter.

Naast de negen lezingen die door Lector dhr. C.W.I. Boot en enkele jongens worden gedaan, zingt het koor o.a. de volgende Carols en Koorwerken:

  • Matin Responsory – G.P. da Palestrina
  • Once in Royal Davids city – H.J. Gauntlet / descant R. Wells
  • Up good christen folk: G.R. Woodward
  • See amid the winter snow: Gents only - D. Forrest
  • Still, still, still: M. Wilberg

Kaarten in de voorverkoop zijn te bestellen via de webshop: www.gorcumboyschoir.nl/shop en bij boekhandel Ritmeester, pompstraat 31, Gorinchem.