• Binary Data waterlinies
  • Geniet van een picknick in het linielandschap

    Gemeente Gorinchem
  • Banner Mooi Linieland

    Stichting Liniebreed Ondernemen
  • Expedities met kinderen langs de bunkers

    Titia de Zeeuw

Mooi Linieland! op 2 en 3 juni

22-05-2018, 16:09 | Lezersnieuws | Titia de Zeeuw

Datum:

zaterdag 2 juni 2018, 10:00 tot zondag 3 juni 2018, 17:00

Locatie:

heel Gorinchem e.o.
Gorinchem

Misschien rij je er elke dag doorheen, woon je er vlakbij of ben je er wel eens geweest zonder dat je het wist: het Hollandse waterlinielandschap. Ontdek het linielandschap met forten als schakels en startpunten tijdens Mooi Linieland: zaterdag 2 en zondag 3 juni. Kijk op www.mooilinieland.nl en ontdek wat je dit weekend allemaal kunt doen.

Rondleidingen in het linieland Ga op excursie het linielandschap in met de spionnenroute vanuit Fort bij 't Hemeltje (Houten) of de historische wandeling vanuit Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk). Gidsen leiden je rond vanuit o.a. Fort WKU (onder Houten), Fort bij Rijnauwen (Bunnik), Fort bij Vechten (Bunnik), Fort Altena en Fort Bakkerskil (bij Werkendam).

Culinair genieten Lekker lunchen met producten uit de omgeving op Fort Altena. Op het terras van o.a. Fort WKU (Schalkwijk), Fort Bakkerskil (bij Werkendam) en de Linielanding (Haje Nieuwegein) zit je eerste rang linielandschap.

Zelf wandelen, fietsen en varen Stap op de (E-)fiets, kom te voet of met kano of boot. Prachtige routes leiden je langs het Hollandse waterlinielandschap. Met de Houten Huizen, Stenen Forten route (44 km) en de Waterwerken route (25 km) fiets je dwars door de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Of fiets de Vestingdriehoekroute en bezoek onderweg o.a. Slot Loevestein en de vestingen Gorinchem en Woudrichem. Kijk op mooilinieland.nl voor de actuele tijden, activiteiten, locaties en routes.

Natuur en Landschap in de hoofdrol Mooi Linieland wordt georganiseerd door Stichting Liniebreed Ondernemen samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Landschap Noord- Holland en Waternet.

Bijna een groot UNESCO Werelderfgoed Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Bij het naderen van de vijand konden grote stukken land onder water worden gezet, niet diep genoeg voor boten en te diep voor man en paard. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen. De Stelling van Amsterdam is sinds 1996 Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling. Naar verwachting vormen beide linies in 2020 een groot UNESCO Werelderfgoed.