• Lies van Aelst op de Gorcumse stadswal

    René Zoetemelk

‘Wat de SP betreft wordt Zuid-Holland de komende jaren de schoonste, sociaalste en meest rechtvaardige provincie.’

10-03-2019, 23:10 | Lezersnieuws | Cees

Lies van Aelst (30) is geboren en getogen Gorcums en vanaf haar achttiende toegewijd lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Na vier jaar ervaring als fractievoorzitter van SP Zuid-Holland is Van Aelst de lijsttrekker voor de Provinciale statenverkiezingen die op 20 maart aanstaande worden gehouden. Daarnaast is ze ook nog verkiesbaar voor de eerste kamer, op plek 10. De SP heeft daar nu 9 zetels.

 

Van Aelst, die met de lokale SP al eerder actief (en met succes) heeft gestreden voor een lift op het station, een bus door de Lingewijk en een provinciale subsidie voor een nieuw schip voor Riveer, is ambitieus:

“Wat de SP betreft wordt Zuid-Holland de komende jaren de schoonste, sociaalste en meest rechtvaardige provincie. Dat gaan we doen door inwoners te helpen hun huizen te isoleren en met het opwekken van schone energie. Ook gaan we in gemeenten helpen veel meer écht betaalbare koop- en huurhuizen te bouwen. Het lozen van gevaarlijke stoffen door chemische bedrijven gaan we stoppen. Want we willen niet minder, maar géén giftige uitstoot in onze leefomgeving!”  

 

Van Aelst vertelt met passie over het verschil dat je ook in de provincie kunt maken voor mensen. Goed en betaalbaar wonen, klimaatrechtvaardigheid en een goed  en vooral goedkoop openbaar vervoer zijn belangrijke speerpunten van de SP, voor zowel de provincie, als haar woonplaats Gorinchem.

“Het OV moet namelijk een echt alternatief voor de auto worden, door frequent, op korte loopafstand en goed betaalbaar te zijn. Zo pakken we files echt aan. Ook is er een groot tekort aan betaalbare koop- en huurhuizen, waar veel jongeren en starters de dupe van worden. Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden. De transitie naar duurzame energie, gasloos wonen en minder energieverbruik zou daarnaast wat de SP betreft veel rechtvaardiger moeten. Grote vervuilers moeten een groot deel van de rekening betalen en mensen thuis zouden juist moeten kunnen profiteren van een lagere energierekening!”

 

Als door en door Gorcums, moet van Aelst niets van verhuizen weten:  

“Gorinchem is echt mijn thuis, ik ben niet van plan hier weg te gaan,” vertelt ze enthousiast. Ze hoopt veel voor Gorinchem te kunnen betekenen in de provincie.  

“Ik doe het Statenwerk met heel veel passie en ben blij daar de komende jaren mee door te kunnen!”