265 medewerkers van de bestaande kringloopstichtingen strijden voor gelijke en rechtvaardige behandeling.

18-06-2019, 11:37 | Lezersnieuws | Mirjam

De lokale kringloopstichtingen in Gorinchem, Leerdam, Vianen, Arkel, Lexmond en Ameide, komen op voor hun ca. 265 medewerkers. De stichtingen worden acuut bedreigt in hun bestaan door het gemeentebestuur,  dat een groot commercieel kringloopwarenhuis van de BV “AVRES/het Goed” onder de naam “De Lingeloods”,  in de regio wil financieren.  

De komst van “De Lingeloods” in de voorgenomen vorm, zal  de bestaande kringlopen verdringen; met banenverlies, terugkerende eenzaamheid, verlies van werkervaringsplaatsen en stageplekken en een explosieve toename van maatschappelijke schade tot gevolg.

-------------------------------------------------------------------------

Met de bedoeling van dit project is op zich niets mis. Er worden tientallen medewerkers van de sociale werkplaats  geplaatst en er wordt bijgedragen aan hergebruik. Dit kan echter ook bij de bestaande kringloopbedrijven. De gemeente staat daar helaas niet voor open.  Het is schokkend en verdrietig dat het proces, dat drie jaar geleden is gestart, niet in samenwerking met bestaande initiatieven is gevoerd.

Nu het proces in een eindstadium zit, lijkt het behalen van de eindstreep belangrijker dan zorgvuldig en rechtvaardig te handelen naar de burgerinitiatieven zoals de bestaande kringlopen.  In plaats daarvan verkiest de gemeente een samenwerking met een commerciële partij van buiten de regio. Hierbij worden de belangen van de lokale bevolking in gevaar gebracht. Wat als het fout gaat? Wie draait er op voor de mensen? Wie draait er op voor de kosten? U weet het antwoord al...

Er is door het gemeentebestuur en AVRES steeds gecommuniceerd aan de burgers dat de nieuwe organisatie zich vooral zou bezighouden met de verwerking van textiel. Echter het gaat niet om alleen textiel. Het gaat om een groot Kringloop warenhuis dat alle hulp en medewerking van de gemeente krijgt terwijl de bestaande kringlopen non-profit burgerinitiatieven zijn die al jaren zonder enige ondersteuning hun werk doen en geen enkel materiële waardering of positieverbetering krijgen van de gemeente. Dit terwijl De Lingeloods zich mag vestigen op een top locatie en toegang krijgt tot gemeenschapsgeld via Waardlanden en Avres. Dat is oneerlijke concurrentie.

Wij zullen met alles wat we in ons hebben blijven vechten voor het belang van onze medewerkers en doen een beroep op de burgers om ons te ondersteunen in onze strijd voor het behoud van de lokale kringloopstichtingen.