• Van links naar rechts: Duco van Rijsbergen - VVE de Gagel / Dennis Heijnen - Hartveilig Wonen Gorinchem / Jesper van Veen - makelaardij Koster

    Duco van Rijsbergen

aed bij appartementencomplex de gagel hoog dalem

12-06-2019, 19:54 | Lezersnieuws | adri

Deze week heeft de VVE van het appartementencomplex De Gagel in samenwerkig met Hartveilig Wonen Gorinchem een AED naast de ingang van de parkeergarage van De Gagel geplaatst.. De financiering is mede tot stand gekomen door sponsoring van Koster Makelaardij, Van der Brugge Makelaardij, Panen Vastgoed Beheer, Demko Metaalconstructies en AH-locatie Hoog Dalem. 

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme bij een hartstilstand kan herstellen door het geven van een elektrische schok. Het is cruciaal dat een AED altijn binnen handbereik is, want elke seconde telt. Een AED zorgt ervoor dat het ritme van het hart weer normaal gaat lopen, en kan dus een uitkomst bieden bij een hartstilstand,. De AED is de hele dag bereikbaar.

Wanneer er sprake is van een hartstilstand wordt het netwerk van AED's en burgerhulpverleners ingeschakeld. De alarmcentrale stuurt een oproep naar de dichtstbijzijnde burgerhulpverleners. Dit zijn mensen die zich bij het netwerk hebben aangemeld en in ieder geval kunnen reanimeren. Zij moeten dus ook een cursus hebben gevolgd. Deze worden in Gorinchem door verschillende organisaties aangeboden. De burgerhulpverlener wordt dan naar de dichtbijzijnde AED gestuurd en daarna naar het slachtoffer. Bij de oproep krijgt de burgerhulpverlener een pincode, zodat de kast rondom de AED open kan. Eenmaal bij het slachtoffer kan de burgerhulpverlener beginnen met reanimeren, met de hand of met de AED, tot de ambulance er is.