• Stadsherstelprijs 2016 - Groenmarkt 3

  Renate Giesbers
 • Eigenaar Dion Pouw nam, samen met zijn dochter, de prijs in ontvangst

  Renate Giesbers
 • Stadsherstel Publieksprijs 2016 - Nonnenveld/Altenastraat

  Renate Giesbers
 • Designer Bob Cadovius nam deze prijs in ontvangst voor opdrachtgever G&R Vastgoed

  Renate Giesbers
 • Wethoude Hans Freije neemt het eerste jaarverslag 2016 in ontvangst

  Renate Giesbers

Bekendmaking winnaars SSG Stadsherstelprijzen 2016.

24-09-2017, 17:00 | Lezersnieuws | Renate Giesbers

Zaterdag 16 september was het jaarlijkse evenement van Stichting Stadsherstel Gorinchem (SSG), zoals gebruikelijk in het stijlvolle Schuilkerkje aan de Langedijk. Dit is het moment waarop SSG haar jaarverslag presenteert aan de geïnteresseerde Gorcumers én het moment waarnaar door de vijf genomineerden reikhalzend uitgekeken wordt, de uitreiking van de Stadsherstelprijzen. Een goed bezocht evenement met liefhebbers van onze karakteristieke binnenstad.

Het jaarverslag werd dit jaar gepresenteerd aan wethouder Hans Freije. Voorzitter Jeroen Vinckers van Stichting Stadsherstel Gorinchem benadrukt tijdens de presentatie nogmaals het belang van een actuele monumentenlijst voor Gorinchem én stipt het diversiteitsbeleid van bewoning van de binnenstad aan. Een trend van verappartementisering is zichtbaar, veel kleinere studio's in beschikbare panden. Deze trend zorgt voor druk op bestaande faciliteiten en parkeergelegenheid. Stichting Stadsherstel Gorinchem vraagt de gemeente om hier aandacht aan te besteden in haar beleid en uitvoering.

De heer Freije benadrukt het belang van SSG en haar projecten voor een historische stad als Gorinchem en spreekt zijn vertrouwen uit over het project aan de Hazewindhondstraat.

Inge Burg gaf een interessante presentatie over het Vestingplan. Het Vestingplan werd ontwikkeld in opdracht van de gemeente en in samenwerking met Gorcumers. Het plan bestaat uit een visie voor de Gorcumse vesting met daarin 50 deelprojecten die bij uitvoering ervoor zorgen de vesting beter te gebruiken, zichtbaarder te maken en de historische functie duidelijker te krijgen.

Na muzikale intermezzo's van Esmay Usmani was het tijd voor de prijsuitreiking van de Stadsherstelprijzen.

De Stadsherstel Publieksprijs 2016, waarvoor gestemd kon worden op de Open Havendag, ging dit jaar naar de renovatie en bouw van 3 woningen aan het Nonnenveld/Altenastraat. Designer Bob Cadovius nam deze prijs in ontvangst voor opdrachtgever G&R Vastgoed.

De Stadsherstelprijs 2016, die door het bestuur wordt gekozen, ging dit jaar voor de renovatie en verbouwing aan de Groenmarkt 3. Dit voormalige anti-kraakpand werd verbouwd tot een kantoor en woning. Eigenaar Dion Pouw nam, samen met zijn dochter, de prijs in ontvangst. Hij bedankte SSG voor deze waardering en tegelijkertijd zijn vader, die veel tijd en energie in de verbouwing heeft gestoken.