• Chocolade performance

  met toestemming GP-foto
 • Chocolade performance

  met toestemming GP-foto
 • Chocolade performance

  met toestemming GP-foto
 • Chocolade performance

  met toestemming GP-foto

Chocolade performance in Gorcums Museum

27-11-2018, 11:24 | Lezersnieuws | Ineke

Voedsel is door de eeuwen heen een bron van inspiratie voor kunstenaars. Het Gorcums Museum organiseert rond dit smakelijke thema van 20 oktober 2018 t/m 10 maart 2019 de expositie “De Smaak te pakken”.

Het is een aaneenschakeling van verrassende kunstwerken uit verleden en heden waarin voedsel wordt afgebeeld of voedsel juist wordt gebruikt als medium voor een kunstwerk. Een expositie die hongerig maakt!

Activiteiten

Samen met zijn partners binnen het Huis van Inspiratie ontwikkelde het Gorcums Museum een smaakvol activiteitenprogramma. Gedurende de expositie is er een wisselend programma met werk van verschillende kunstenaars. Tevens worden er een cursus Food Art, lezingen en workshops georganiseerd rondom allerlei aspecten van voedsel, voedselindustrie en eetgewoonten in verschillende culturen. Ook de kunstzinnige bereiding van voedsel en het onttrekken van kleurstoffen uit voedsel komen aan bod.

De mogelijkheden hierbij lijken niet te voorspellen. Zondag 25 november hielden museum en artoteek een Open dag en ging Gorkumsnieuws.nl een kijkje nemen en waren getuige van een “chocolade performance”.

De performance werd uitgevoerd door Ester Derx. Ester neemte samen met nog 51 kunstenaars deel aan de tentoonstelling in ons museum.  Het werd  “Een tegel om je vingers bij af te likken”.

Er werd een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte tegel gelanceerd. Deze tegel kon je op smakelijke manier in je bezit krijgen.

Als bezoeker speelde jezelf de hoofdrol. Esther ontving je en liet je plaats nemen achter een keurige tafel. Voor je neus stond een afgedekte schaal. Voordat je de deksel ervan af mocht halen werd je eerst wat wijzer over deze veelzijdige kunstenaar. Kijk eens op haar site om meer te weten over haar. www.estherx.nl 

Na een kort praatje mocht de bezoeker de deksel optillen. Op een bordje lag een tegel met blauwkleurige afbeelding. Niet helemaal zichtbaar. Er leek een bruine vlek op te zitten. Al snel zag je dan dat het een boomblad was. die als zeefdruk door Ester op de tegel was gedrukt. En vanaf daar kwam de smaak eraan te pas, het boomblad was chocolade.

Ester nam een brandertje ter hand, maakte de chocolade warm en daarna kon de bezoeker het boomblad van de tegel likken. Dat leidde uiteraard tot grappige situaties. Je kon hem pas meenemen als hij schoon was, want anders werden je handen kleding vies. Eigenlijk iedereen ging tot likken over, waarna de afbeelding zichtbaar werd. Adam en Eva met boom, slang en appel. Ze waren beiden naakt.  De enige bedekking die zij gebruikten was een boomblad voor de edele delen en die had jij er net af zitten likken.