• De cursisten aan de slag in de glasblazerij in Leerdam

    Vluchtelingenwerk Gorinchem

Inburgeraars VluchtelingenWerk Gorinchem bezoeken Leerdam

09-06-2016, 15:30 | Lezersnieuws | Mariëlle Moret

Sinds 2014 biedt VluchtelingenWerk inburgeringslessen aan in Gorinchem. Op de Groenmarkt bereiden 110 cursisten uit Gorinchem en omgeving zich voor op het inburgeringsexamen. Vorige week was het tijd voor een uitje voor twee van de klassen.

De cursisten kozen zelf voor een educatief uitje naar Leerdam. Het glasblazen is 2000 jaar geleden uitgevonden in Syrië en daar zijn de Syrische cursisten trots op. Tijd om dit met eigen ogen te zien gebeuren in de Leerdamse glasblazerij. De cursisten kregen een mooie demonstratie en duidelijke uitleg. Daarna was het de beurt aan cursiste Sherine om zelf een object te blazen.

Aansluitend volgde onder enthousiaste leiding van gids Nicoline Emck nog een rondleiding door Leerdam. De cursisten genoten en de Leerdamse nieuwkomers waren zichtbaar trots op 'hun' stad. Enkelen van hen verwoorden hieronder hoe zij dit uitje hebben beleefd.

"Ik ben Sherine Mossa en ik kom uit Syrie. Ik heb 2 kinderen en ik ga 3 keer per week naar school. Ik wil het staatsexamen B1/B2 doen. Dit doe ik bij VluchtelingenWerk te Gorinchem. Ik zit in een groep van 11 cursisten, deze komen uit Leerdam en uit Gorinchem.

Vorige week gingen we naar de glasblazerij in Leerdam ,we hebben gezien hoe het glas wordt gemaakt ,daarna drinken we een kopje koffie met een lekkere taart ,daarna krijgen we een prive rondleiding door de stad Leerdam ,dit wordt gedaan door mevrouw Nicoline Emck .

Bedankt school ,het was geweldige uitje!"

"Ik ben Mahmod Kaourdi. Ik kom uit Syrië. Ik ben 28 jaar oud. Ik woon in Leerdam sinds anderhalf jaar. Mijn familie woont ook in Leerdam. Ik heb veel plaatsen in Nederland bezocht. Ik ben afgelopen week in de glasblazerij geweest. Ik vind Leerdam zeer mooie stad. En de Nederlanders zijn ook zeer aardig. Ik ben Nederland heel dankbaar. Ik wil graag Nederlands spreken. Ik vind heel fijn dat ik een taalcoach heb."

Door de snelle groei is VluchtelingenWerk op zoek naar vrijwilligers die woonachtig zijn in Gorinchem en omgeving. Er zijn momenteel verschillende vacatures, zowel op het gebied van taal als maatschappelijke begeleiding. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Mariëlle Moret via mmoret@vluchtelingenwerk.nl.