Informatieavond bij Syndion over logeer (- of vakantie)gezinnen en gezinshuizen

15-03-2017, 09:56 | Lezersnieuws | Syndion, Mirjam Rinzema

Op dinsdag 4 april van 19.30 - 21.30 uur is er op het Service Centrum van Syndion in Gorinchem een informatieavond voor mensen die willen weten wat het betekent om logeergezin/vakantiegezin of gezinshuis te worden voor een kind of (jong)volwassene met een beperking.

Syndion heeft 20 gezinshuizen en logeergezinnen.

In een gezinshuis wonen voor korte of langere tijd één - of soms meer - kinderen met een beperking, die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Als je gezinshuis bent vang je een kind op in je eigen huis en eigen gezin.

Hetty (12) woont in een gezinshuis. Zij heeft ADHD en een achterstand in haar ontwikkeling. Door haar ADHD is Hetty heel druk. Hetty's ouders hadden hier veel moeite mee in de opvoeding. Hier had het hele gezin last van. In contact met Syndion kozen ze voor een gezinshuis. Dit gaat gelukkig erg goed. Eén van de gezinshuisouders heeft een zorgopleiding. Het lukt om Hetty de rust en structuur te bieden die ze nodig heeft. Hierdoor heeft ze al veel geleerd en kan ze meedoen in het gezin. Hetty ziet haar eigen ouders regelmatig. Dat is fijn want zij blijven heel belangrijk voor haar. Vanuit het gezinshuis gaat Hetty naar school. Als er een ouderavond is komen haar eigen moeder en gezinshuisouder hier samen naar toe.

Een logeergezin/vakantiegezin vangt in een weekend en/ of tijdens schoolvakanties één of meerdere kinderen met een beperking op in hun gezin.

"Voor ons als ouders was het een hele stap, maar het geeft ons veel steun", vertelt Marije, de moeder van Daan. Daan is 8 jaar en heeft autisme. "Daan is een schat, we zijn allemaal dol op hem. Maar door zijn beperking heeft hij veel aandacht nodig. Ons gezin is overbelast. Syndion heeft voor ons een fijne logeerplek gezocht en na een kennismaking logeert Daan bij de familie Beertsen. Hij krijgt er alle aandacht die hij nodig heeft, hij wandelt met de hond, voetbalt met de grote zonen van het gezin. In ons eigen gezin hebben wij als Daan uit logeren is, de rust om iets te doen wat met Daan erbij niet lukt. Wij zijn ontzettend blij met de match die Syndion voor ons heeft gemaakt. Dat gunnen we ook andere ouders met een kind met een beperking."

Wilt u meer weten over gezinshuis of logeergezin worden dan verwijzen wij u ook graag naar www.syndion.nl.

Voor meer vragen of aanmelden voor de informatieavond op 4 april? Stuur een mailtje naar logeergezinnen@syndion.nl of gezinshuizen@syndion.nl. Aanmelden kan tot 3 april.