• Evelyn Azih (rechts) tijdens haar workshop in 2017

    onbekend

Inwoonster uit Gorinchem helpt 300 weduwen in Nigeria met een micro krediet

11-01-2019, 16:28 | Lezersnieuws | Gerbrig

De in Gorinchem wonende Evelyn Azih geeft op 24 en 25 januari Empowerment en Mensenrechten Workshops aan 300 weduwen en hun kinderen in Enugu, Nigeria. 

De van oorsprong Nigeriaanse Evelyn Azih, die via een beurs in Maastricht aan de Universiteit 2 bestuurskundige studies afrondde, heeft zich het lot aangetrokken van 300 vrouwen die in Enugu verstoten worden door de gemeenschap en geen middelen hebben om in hun eigen bestaan te voorzien.

Bij toeval kwam zij met de problematiek van deze Enugu weduwen in aanraking. Eens per jaar gaat Evelyn Azih terug naar Nigeria, om haar familie te bezoeken. Het was tijdens een van die bezoeken, dat zij in contact kwam met een van de verstoten weduwen. Het was een vrouw die vroeger met haar op school had gezeten, maar Evelyn herkende haar niet meer; door grove mishandelingen was zij aan 1 oog blind geraakt en was haar gezicht verminkt. Toen Evelyn hoorde dat zij zo toegetakeld was vanwege het overlijden van haar man, besloot zij in actie te komen en iets voor haar en andere vrouwen te doen.

Spontaan organiseerde zij een Empowerment workshop voor een aantal Enugu weduwen. Met een micro krediet van 100 euro per vrouw dat zij uit eigen zak betaalde, hielp zij de eerste vrouwen op weg naar zelfstandig ondernemerschap.

In een paar jaar tijd is de groep vrouwen waar Evelyn Azih zich hard voor maakt uitgegroeid tot 300.

Om de vrouwen, maar ook de volgende generatie te leren opkomen voor hun rechten, worden er tijdens de Empowerment workshops van 24 en 25 januari ook workshops in mensenrechten gegeven. Evelyn Azih werkt hierin samen met Youth for Human Rights Nederland, die hoofdsponsor is geworden van het project. Deze organisatie is de Nederlandse afdeling van Youth for Human Rights International, een wereldwijde organisatie, opgericht vanuit de Scientology Kerk, die voorlichting geeft over wat mensenrechten zijn. De afdeling van Youth for Human Rights in Nigeria zal de mensenrechten workshops in Enugu verzorgen.

Begin februari komt Evelyn Azih weer terug naar Nederland. In Nederland heeft zij overigens ook haar sporen verdiend. Zo is zij onlangs herkozen als president van de Nigeriaanse Nationale Associatie Nederland (NNA-NL), krijgt zij in 2019 haar professors-titel en geeft zij diverse lezingen over mensenrechten en human trafficking in het land.

Kijk voor meer info op: http://youthforhumanrights.nl/