• Kookworkshop bij de voedselbank

    Berthel de Wit

Louella kookt voor de voedselbank

21-03-2019, 19:34 | Lezersnieuws |

Hoe vaak komt het niet voor dat een product in je koelkast achterblijft en je het uiteindelijk weggooit? Per jaar wordt in Nederland 50 kg voedsel per persoon weggegooid. Doodzonde vindt Louella den Breejen van Eetcetera. Op verzoek van Waardlanden leert zij Gorkum en omstreken hoe je van niets, iets kan maken. De voedselbank bestaat dit jaar 15 jaar. Daarom is de workshop ‘wat kan ik (nog meer) doen met onbekende producten in mijn pakket?’ georganiseerd voor cliënten en vrijwilligers. Jack van Mildert van de Spreekkamer heeft het concept in samenwerking met Waardlanden en Louella den Breejen uitgewerkt. 

Cliënten van de voedselbank zijn creatief in het omgaan met restjes. Soms treffen zij een onbekend product in hun voedselpakket. Het is dan best moeilijk er iets van te maken. Niet voor Louella. Zij tovert linzen samen met een restje feta tot een voedzame vegetarische burger. Ook maakt ze van oliebollenmix met wat rozijnen en cranberry’s heerlijke pannenkoekjes. Een cliënt merkt op: ‘Nu hoef ik de pakken oliebollenmix niet tot eind van het jaar te bewaren.’ Na afloop van de workshop kregen de deelnemers een goodybag met handige tips over afvalscheiding, recepten en ‘moeilijke’ producten om thuis aan de slag te gaan.

De voedselbank maakt elke week 120 pakketten klaar voor zo’n 300 personen die onder de armoedegrens leven. Met de inhoud van het pakket heeft men voor 3 tot 4 dagen ingrediënten voor maaltijden.