• Maciej Jakubowski, beveiliger in opleiding op het Da Vinci College

    Marlies de Jongh

Maciej Jakubowski gelooft in de toekomst

07-05-2019, 16:29 | Lezersnieuws | marlies

Maciej is 23 jaar en heeft al een bewogen leven achter de rug. Voordat hij negen jaar geleden van Polen naar Nederland kwam, had hij een moeilijke jeugd en 3 jaren kindertehuis achter de rug. Maar hoe ongelukkig hij zich toen voelde, zo gelukkig is hij nu. Hij gelooft in de toekomst en wil graag een steentje bijdragen aan het geluk van anderen.

Maciej zat in een Pools kindertehuis door het drankprobleem van zijn ouders. Een kindertehuis is niet fijn, maar een Pools kindertehuis was tien jaar geleden een zwaar leven. Als jongste jochie telde hij niet mee. Na 2 jaren kreeg hij pas een plaats in de groep. Is veiligheid daarom een belangrijk onderwerp voor hem geworden? In ieder geval koos hij, nadat hij in Nederland op de ISK (Internationale Schakel Klassen) en het vmbo kwam, voor de opleiding Beveiliging. Nu leert hij zelfs voor Coördinator Beveiliging op het Da Vinci College en droomt van een baan in het geldwaarde transport of integrale veiligheid. Hij vindt het belangrijk dat mensen zich veilig voelen, dat hij ze kan helpen, de weg wijzen, een aanspreekpunt is. Hij straft nooit voor iets ‘doms’. Maciej legt uit: ‘Straffen helpt niet. Verplaats je in de ander en van daaruit spreek je iemand aan. Probeer duidelijk te maken hoe iets ook kan, dan bereik je veel meer”. Wijze woorden, die hij van zijn grote voorbeeld, Martin de Bruijn, heeft geleerd.

Martin wilde ook graag mensen helpen. Hij besloot om een stichting te beginnen die geld en goederen inzamelt voor een kindertehuis in Polen. Elke maand reed hij met een bestelbus naar kindertehuis Bodzewo, waar Maciej verbleef. Als Martin met zijn bus aankwam, hielp kleine Maciej uitladen en sprak Engels. Dat vond Martin bijzonder. Er ontstond vriendschap. Maciej mocht een paar keer mee op vakantie naar Nederland en dat beviel zo goed dat hij in Nederland bleef om zijn talenten verder te ontwikkelen. Hij vindt het een geluk wat hem is overkomen en wil dit doorgeven aan anderen. Daar is hij nu volop mee bezig; met zijn wijze benadering van mensen, met zijn opleiding Beveiliging, maar ook met vertaalwerk voor de stichting, die behalve goederen (zoals voeding, kleding) ook geld kan gebruiken.

Meer informatie over de stichting: http://www.kinderhuisbodzewo.nl/