• Onderwijs en Ondernemers pakken een Ontbijtje

    Marlies de Jongh

Onderwijs en Ondernemers zoeken de verbinding

03-04-2019, 11:37 | Lezersnieuws | marlies


Het Da Vinci College vindt het belangrijk om in gesprek te zijn met de bedrijven om samen het onderwijs te optimaliseren. Daarom was er op de Mollenburgseweg in Gorinchem tijdens een gezellig ontbijt overleg tussen de opleiding Retail/Logistiek en de volgende bedrijven en instellingen: HEMA, Wildkamp, Nettorama, Telecombinatie, Binnenstadmanagement Gorinchem, Avres en SBB

“Deze BAC (= Bedrijvenadviescommissie) bestaat inmiddels 10 jaar en is één van de best lopende adviescommissies”, vertelt Marianne Exalto, docent en BPV-coördinator van de opleiding Retail en voorzitter van het overleg met trots. “Met deze commissie proberen we de verbinding tussen onderwijs en ondernemers optimaal te houden”.  Dat dit belangrijk is voor de detailhandel blijkt wel uit alle ontwikkelingen. De manier waarop mensen winkelen verandert al jaren. Online winkelen heeft voor leegstand in de traditionele winkelstraat gezorgd. Dat vraagt om een andere aanpak vanuit de brancheorganisatie, maar ook om onderwijs dat aansluit bij de vraag uit die detailhandel.

De aanwezige bedrijven spelen in op de veranderende vraag van klanten door snel te schakelen, een klantbeleving in hun winkels te creëren en servicegericht te zijn. Naast de fysieke winkels weten ze ook digitaal hun klanten beter te bereiken. Het Da Vinci College vertaalt deze ontwikkelingen naar de opleiding door studenten op te leiden tot gemotiveerde werknemers met een groot gevoel voor hospitality, servicegerichtheid en kennis van digitalisering.

Retail is van ons allemaal, werd geconcludeerd. Ook studenten van de opleiding zijn zelf klant en kunnen hun wensen en ervaringen meenemen naar de praktijk. De fysieke winkels kunnen in tegenstelling tot online shoppen een betekenisvolle rol spelen om mensen te verbinden. Het gaat daarbij om sociaal contact en om elkaar te helpen. De retail kan de wereld een beetje menselijker, gezelliger maken. Het onderwijs wil daaraan graag meehelpen.