• Schaakschool, een gezellige club!

    Mark Couwenberg

Schaakschool sluit seizoen van ongekende groei af met mooie prijzen

29-05-2016, 14:21 | Lezersnieuws | Mark Couwenberg

De Schaakschool van Schaakclub Giessen en Linge heeft een zeer succesvol seizoen achter de rug. Na meer dan tien jaar afwezigheid van een jeugdschaakclub in Gorinchem is in september 2015 gestart met een initiatief waar jonge kinderen weer kunnen leren schaken. Dit initiatief, in samenwerking met Stichting Kinderopvang Gorinchem, bleek aan te slaan en al snel waren er een aantal flinke groepen. Om de groei aan te kunnen verhuisde de Schaakschool in November naar het Fortes Lyceum in Gorinchem-Oost. Dit bleek een goede match. Goede lokalen, een warm welkom en passend bij het profiel van de school.

Een behoorlijk aantal kinderen deed regelmatig mee aan diverse regionale schaaktoernooien. Hier werden diverse bekers in de wacht gesleept. Afgelopen zaterdag 28 mei werd de laatste Grand Prix van het seizoen te Bunschoten afgesloten met een zilveren beker voor Freek Couwenberg en een bronzen beker voor debutant Robin Tenhunen.

Ook het Schoolschaak toernooi bleek een succes. Na de eerste editie vorig jaar met 6 teams deden er dit jaar al 16 teams mee. Een aantal scholen heeft ondertussen aangegeven volgend jaar ook mee te gaan doen dus de verwachting is dat de groei verder door gaat zetten. Dit toernooi werd gewonnen door het 1e team van De Morgenster uit Sleeuwijk.

Ook de reeds bestaande jeugdafdeling van Giessen en Linge in Giessenburg zag het aantal leden gestaag toenemen. Daarnaast is het mooi om te zien dat er rondom diverse basisscholen stevige schaakklassen geformeerd zijn. Goede voorbeelden zijn CBS Regenboog en KBS Mariëngaarde uit Gorinchem, De Morgenster te Sleeuwijk en De Rank te Meerkerk. Allemaal scholen waar tientallen kinderen op gestructureerde wijze de regels en het plezier van de sport ontdekken. Want zoveel is duidelijk: in deze tijd waar video games als vanzelf de huiskamer binnenstromen blijft schaken als een rots in de branding overeind. Ook na drieduizend jaar blijkt dat deze sport nog vele mensen, jong en oud, een leven lang weet te boeien.

Vooruitkijkend naar volgend seizoen kijken we vol vertrouwen uit naar verdere groei. Naast de woensdag middag zal er dan ook op de vrijdagavond schaken aangeboden worden, opnieuw vanuit het Fortes Lyceum. Op deze manier wordt ook oudere kinderen een kans geboden om in clubverband met deze denksport bezig te zijn.

Dit seizoen is ten einde, tijd om buiten te spelen. De schaakclub kijkt met veel genoegen terug en gaat genieten van een lekkere vakantie.