• Leerlingen onderzoeken diverse beroepen

Zoek het beroep van je keuze en vraag alles

23-01-2016, 07:20 | Lezersnieuws | Tiener College

Leerlingen van Tiener College voortgezet onderwijs ondernemen dit schooljaar een bijzonder project. Iedere leerling onderzoekt drie beroepen naar keuze door er op uit te gaan. Een dag bij een dierenarts. Naar een ict-beurs. Kijken bij een dansleraar. Schrijven met striptekenaars.

In drie ronden zoeken alle leerlingen klas 1-2 contact met drie mensen die een beroep uitoefenen waar ze veel meer over willen weten. Leerlingen mailen, bellen of maken een afspraak voor een bedrijfsbezoek, en interviewen. In ronde 1 was de professional die ze opzochten geheel en al de expert. In ronde 2 lezen alle leerlingen zich uitgebreid in. Leerlingen moeten zorgen dat ze bijna alles al weten als ze iemand met het beroep spreken, en honderduit vragen. Ronde 3 herhalen ze dat. De verplichte inhoud is: onderzoek naar alle werkzaamheden, opleiding, competenties, voor- en nadelen, ontwikkelingen in het beroep.

Het beroepenproject - zoek het beroep van je keuze op en vraag alles - is niet alleen een project over het werk dat je later wilt gaat doen. Leerlingen praten met mensen over hun passie, over leren, de hele weg er naar toe, de (school)omwegen die volwassenen namen toen zij leerling waren. Het gaat uiteindelijk ook over leren en plezier hebben in wat je doet.

Wie meer wil weten over de keuzes van leerlingen binnen het project kan het project en andere activiteiten volgen via Facebook en Twitter (@tienercollege). Tiener College is een programmalijn voor kleinschalig innovatief en persoonlijk onderwijs voor 10-14 jaar. Het is een voltijds programma dat voldoet aan alle kerndoelen. Meer informatie (over bijvoorbeeld open dagen) is te vinden op www.tienercollege.nl.