• Picasa

Opstaan en doorgaan

Gorcum Actief nam vorig jaar voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het doel van de nieuwe partij is: Doen wat goed is voor de stad. Dat kan bij een lokale partij, want die hoeft niet een landelijk partijbestuur te volgen. De leus voor de verkiezingen was 'het roer moet om' met als hoofdlijnen: een betere financiële situatie, meer openheid en betere samenwerking. De hoofdlijnen zijn vertaald naar een praktisch verkiezingsprogramma waarin zaken zoals 'bouwen naar behoefte', 'realisatie van een techniekhal', 'integrale stadspromotie' en nog veel meer zijn uitgewerkt.

Nu, anderhalf jaar later, kunnen we constateren dat er al hele grote stappen in de goede richting zijn gezet. De financiën van de gemeente zijn aanzienlijk verbeterd. De samenwerking in de gemeenteraad verbetert langzaam, maar de rol van Gorinchem in de regio is een lastige geworden. Gorcum Actief draagt op al deze punten een kritisch steentje bij en komt met wisselend succes telkens weer met eigen ideeën en moties.

Eén van de grootste acties van Gorcum Actief vond begin dit jaar plaats toen Rijkswaterstaat in zowel de Woelse Waard als de Vluchthaven het aantal overnachtingsplaatsen voor de scheepvaart aanzienlijk wilde uitbreiden. Aan de hand van tellingen hebben we aangetoond dat er geen behoefte is aan zoveel overnachtingsplaatsen. De gemeenteraad ging voor een nuloptie, maar de onderhandelingen tussen de gemeente en Rijkswaterstaat pakken nu anders uit: De Woelse Waard lijkt als natuurgebied en onderdeel van de Hollandse Waterlinie voor de duur van tien jaar te zijn gered in ruil voor meer overnachtingsplaatsen in de vluchthaven. Daar is het momenteel een puinhoop en vindt de ene overtreding na de andere plaats. Het is een kwestie van vallen, opstaan en doorgaan.

Volg ons op fb Gorcum Actief