100Waard: een leven lang in de Alblasserwaard

NOORDELOOS Honderd portretten van honderd mensen uit de Alblasserwaard in de leeftijd van één tot en met honderd jaar. Schrijver Bram van der Wal (65) en fotograaf Ferry Verheij (48) bundelden ze in een vierhonderd pagina's tellend boek: 100Waard.

Het is nieuwjaarsdag 2016 als Ferry Verheij de polder inrijdt om plaatjes te schieten van de prachtige nevel boven het polderlandschap. Tegelijkertijd geniet ook Bram van der Wal al hardlopend van het magische gezicht. ,,Ik werkte al wel eens samen met Bram en we raakten aan de praat. Zijn schrijfstijl sprak me altijd heel erg aan. Toen heb ik gezegd: 'Bram, wij moeten samen iets gaan doen'."

Onder het motto 'een goed idee past op een bierviltje' kwam Van der Wal met het idee om honderd mensen uit de Alblasserwaard te portretteren in de leeftijd van één tot en met honderd." Het concept is vrij eenvoudig en te vergelijken met 'Humans of New York'. ,,Daarbij worden mensen op straat aangesproken en daar komt dan een verhaal uit. Als je iemand op de goede manier vragen stelt, komt er altijd iets bijzonders uit", legt Verheij uit.

FLINKE ZOEKTOCHT Zowel Verheij als Van der Wal is geboren in Noordeloos. Verheij woont er nog steeds, Van der Wal woont bijna heel zijn leven in Meerkerk. De mannen kennen de Alblasserwaard en de mensen dus van binnen en buiten, zou je zeggen. ,,Het was nog een flinke zoektocht hoor", zegt Verheij lachend. ,,We wilden een dwarsdoorsnede maken van de Alblasserwaard. Dus niet alleen paradijsvogels en bekende mensen."

Het viel dan ook beslist niet mee om vanaf 1917 van elk jaartal iemand te vinden. Verheij: ,,We konden gewoon niemand vinden uit 1920. We hebben oproepen op Facebook geplaatst, Bram is langs verzorgingstehuizen gegaan. Gewoon niet te vinden. Terwijl we bijvoorbeeld de mevrouw van honderd heel snel hadden gevonden."

Uiteindelijk maakte Engeltje Booij-Bakker het honderdtal compleet en is het boek af. Het resultaat mag er zijn: een boek met de meest uiteenlopende personen. ,,Natuurlijk verschillen de mensen door leeftijd, maar ook door woonplaats en de verhalen. De ene keer gaat het verhaal echt de diepte in, de andere keer gaat het artikel juist meer over de dagelijkse gangvan zaken. Vaak ging Bram alleen op pad met een jaartal. Verder niets. We wisten niet van tevoren welke verhalen eruit kwamen."

NIET TE GEK Of ze als echte Alblasserwaarders een ander beeld hebben gekregen van hun woongebied? ,,Niet echt", vindt Verheij. ,,Als je jonger bent, is de Alblasserwaard niet het gebied waar je de rest van je leven wilt blijven wonen. Als je ouder wordt, ga je van het gebied houden. Na dit boek ben ik nog meer gaan houden van de Alblasserwaard, ik ben de mensen beter gaan begrijpen. Mensen in de Alblasserwaard zijn toch vaak van 'doe niet te gek' en ook geloof is een bepalende factor, maar er zijn ook heel mooie uitschieters."

Op 24 november is de officiële presentatie van het boek en wordt ook de fototentoonstelling geopend in het kantoor van Verheij in Noordeloos. ,,Dan nodigen we iedereen uit die in het boek staat", aldus Verheij.

Helaas kan niet iedereen aanwezig zijn bij de presentatie, drie mensen zijn reeds overleden. ,,We hebben goed overleg gehad met de nabestaanden en die vinden het toch ook een eer dat hun vader of opa in het boek staat. Dat is het mooie aan het boek: het is een momentopname. Hoe is het leven op dát moment."

Het boek is nu al te koop via www.100waard.nl.