• Eigen foto Natuurcentrum Gorinchem
  • Lisanne Mik en Nathalie van den Bosch tussen de geitjes

    Lucas Versteeg

15-jarig jubileum Natuurcentrum Gorinchem

GORINCHEM Natuurcentrum Gorinchem bestaat 15 jaar. Afgelopen zondag werd dit gevierd met een feest voor de bezoekers. Met een stukje taart en activiteiten voor jong en oud zat de stemming er goed in. Na een slechtere periode gaat het weer beter met het Natuurcentrum, dus het was extra feest.

door Lucas Versteeg

Zondag was een geslaagde dag. ,,De mascottes Pia en Zaza van het Piazza Center waren aanwezig en kinderen konden met ze op de foto. De voorzitter heeft 's ochtends de taart aangesneden en overdag konden bezoekers knuffelen met de dieren. In de middag kwam er een muziektrio om te zorgen voor wat achtergronddeuntjes", aldus marketing medewerkster Nathalie van den Bosch. Ondertussen konden de bezoekers de geiten, paarden, schapen, pauwen en andere dieren bekijken en knuffelen.

STABIEL Op dit moment gaat het goed met Natuurcentrum Gorinchem. ,,We zijn nu stabiel. In 2018 hebben we volgens de telling honderdduizend bezoekers gehad, dit was meer dan wij zelf hadden verwacht." Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de dieren, spelen in de speeltuin of een ijsje en pannenkoek eten op het terras. ,,Natuurcentrum Gorinchem is een overkoepelende naam voor onze kinderboerderij, onze horecagelegenheid en onze educatieve activiteiten. In samenwerking met Natuur en Milieu Educatie, NME, kunnen bezoekers bijvoorbeeld dierkasten met leuke weetjes bekijken. We zijn veel veelzijdiger dan alleen één kinderboerderij." Ook worden er lesmateriaal en excursies voor het basisonderwijs aangeboden.

Naast educatie richt het Natuurcentrum zich op dierenwelzijn en duurzaamheid. ,,We focussen erg op het welzijn van dieren, zo zijn de dieren niet verplicht om naar de knuffelweide te gaan, maar hoeven ze daar alleen heen als ze dat zelf willen." Met het oog op de duurzaamheid heeft het centrum de wens om zonnepanelen aan te schaffen. ,,Verder zijn we nu al bezig met afval scheiden en opletten op stroomkosten", vertelt Nathalie.

GESCHIEDENIS Het Natuurcentrum bevindt zich op het eiland in het Gijsbert van Andelpark, vlak achter het Beatrix ziekenhuis. Vanaf eind jaren '80 staat hier al een kinderboerderij, maar deze was toen stukken kleiner. In 2003 werd het gebouw van het Natuurcentrum gebouwd, er begon een samenwerking met het Natuur- en milieueducatie centrum De Woelsehoek, en het restaurant opende haar deuren.

FAILLISSEMENT Het is een tijd erg slecht gegaan met het Natuurcentrum. ,,Tot 2012 ging het heel goed, maar daarna zijn we bijna in een faillissement beland. Door de crisis ontvingen we minder geld van sponsoren en de bezoekersaantallen liepen aanzienlijk terug. In 2016 zaten we op het randje van een faillissement, maar door steun van de gemeente en reorganisatie is het Natuurcentrum gered", aldus Nathalie. De organisatiestructuur is toen versterkt door meerdere afdelingscoördinatoren en een directeur aan te stellen.

Het gaat nu weer beter. Er werken zo'n zestig vrijwilligers en tien vaste medewerkers. Onder andere Lisanne Mik. Zij is begonnen als vrijwilliger, heeft daarna in de horeca gewerkt en is nu marketingstagiaire bij het Natuurcentrum. ,,Ik kwam hier vroeger al om bijvoorbeeld een ijsje te eten met vriendinnen. Op de jaarlijkse Lente-doe-dag ben ik begonnen om mij in te zetten voor het Natuurcentrum." Lisanne is tevreden over haar stage en de sfeer onder de collega's. ,,We zijn allemaal hard aan het werk en ondertussen proberen we het gewoon leuk te hebben met elkaar", vertelt Lisanne.

Ook is er een dagbesteding op het Natuurcentrum, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,In samenwerking met onze partner en zorgaanbieder Philadelphia hebben we zo'n twintig deelnemers met vijf begeleiders die verschillende klussen verrichten", aldus Nathalie.

KINDEREN Het publiek is erg divers volgens Nathalie: ,,Er komen veel mensen uit de buurt van Gorinchem, gezinnen met kleine kinderen maar ook senioren. We hebben wekelijks een speciale seniorenmaaltijd. Voor kleine kinderen is het leuk om echt bij de dieren te komen. Er is tegenwoordig zoveel nep op al die mobiele telefoons, dat het ook leuk is om soms echt even omgeven te zijn door natuur."

Lisanne vult aan: ''Het is leuk voor kleine kinderen, maar ook voor volwassenen. Veel mensen willen het centrum alleen bezoeken als ze kleine kinderen meenemen. Maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind dat wij het mooiste terras van Gorinchem hebben, lekker buiten aan het water, en de dieren zijn echt niet alleen schattig voor kleine kinderen!"