45e editie Timmerdorp in Gorinchem

Mike Rijnders

GORINCHEM Het einde van de zomervakantie is alweer in zicht en de meeste basisschoolkinderen zullen dat jammer vinden. Toch is er voor een aantal van deze kinderen ook een goede reden om uit te kijken naar het einde van de zomervakantie, want dan begint het Timmerdorp ook weer. Van 17 tot en met 21 augustus viert de organisatie dit jaar het 45-jarig bestaan van het Timmerdorp in Gorinchem met als thema 'tv-programma's'.

Een stijgend aantal deelnemers aan het Timmerdorp dit jaar stemt de organisatie tot tevredenheid. ,,Het is erg afhankelijk van hoeveel vrijwilligers zich bij ons aanmelden voor het begeleiden van de kinderen. Dit jaar waren dat er iets meer dan de laatste paar jaren het geval was, waardoor we weer meer dan 500 kinderen mogen verwelkomen tijdens het Timmerdorp 2015", laat de organisatie weten. Volgens de organisatie is het sociale aspect een veel voorkomende reden waarom een groot aantal kinderen zich jaarlijks aanmeldt om deel te nemen aan het Timmerdorp. ,,Het klinkt misschien gek, maar wij denken dat een groot aantal kinderen zich toch wel een beetje gaat vervelen zo tegen het einde van de vakantie. Als het goed is vinden de meeste kinderen het leuk om naar school te gaan en om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Tijdens het Timmerdorp kunnen zij de creativiteit in hen loslaten en met vriendjes of vriendinnetjes hutten bouwen en spelletjes spelen", vertelt de organisatie.

Ook dit jaar is er tijdens het Timmerdorp meer te beleven dan alleen spijkers in planken slaan. Zo zal er sport en spel te doen zijn en zijn er luchtkussens en (water)glijbanen voor de kinderen. Ook is er tijdens de feestavond een artiest aanwezig.

Natuurlijk is vrijdag 21 augustus, de laatste dag van het Timmerdorp 2015, de dag waarop de kinderen afscheid moeten nemen van het bouwwerk waar zij de hele week hard aan gewerkt hebben. Na een week waar de uitdrukking 'bloed, zweet en tranen' soms wel passend is, worden de kunstwerken beoordeeld door een onafhankelijke jury. De winnaar wordt beoordeeld op de hut en de mooie verkleding tijdens de optocht. Vervolgens gaat, zoals ze dat bij het Timmerdorp noemen, traditioneel 'de fik erin', waarna het Timmerdorp definitief ten einde is.