• gp-foto

    foto: GP-foto
  • gp-foto

    foto: GP-foto

70's herleven in Gorcums Museum

GORINCHEM Liefhebbers van de seventies kunnen komende maanden hun hart ophalen in het Gorcums Museum. Van 22 oktober 2016 tot en met 19 maart 2017 is er de tentoonstelling 'Seventies. Music, Fashion & Design' te zien. Het museum is gedurende deze periode omgebouwd tot een seventies walhalla met verschillende memorabilia uit dit roerige decennium.

door Walter Leendertse

@wleendertse

,,We hebben 3 jaar geleden met groot succes een tentoonstelling rondom de sixties gehouden", aldus Rob Kreszner, conservator van het Gorcums Museum. ,,Dus werd het nu wel weer eens tijd voor een soortgelijke expositie met de seventies als uitgangspunt." Kreszner kreeg, net als bij de sixtiestentoonstelling, hulp van gastconservator en ontwerper Leo Krol.

Waar je bij een museum vaak verwacht dat de beeldende kunst als uitgangspunt wordt genomen is dat bij deze tentoonstelling niet het geval. Krol en Kreszner kozen ervoor om de tentoonstelling vorm te geven rondom drie belangrijke thema's: Music, Fashion & Design. ,,Wanneer je ook de beeldende kunst nog voldoende wil belichten is dit museum eigenlijk iets te klein", legt Krol uit. ,,We hebben vooral de tijdsgeest van de seventies proberen te vangen."

Niet voor niets staat 'music' als eerste in de ondertitel. ,,In de seventies zijn er verschillende uiteenlopende muziekstromingen ontstaan", doceert Krol. ,,Van de gitaarrock gaan we naar de disco en dan naar de punk, soul en funk. Tegelijk komt er een soort cultstroming in de muziek op gang én zijn de rockballads in opkomst." Aan materiaal geen gebrek. Iets wat volgens de conservatoren zeker niet mocht ontbreken was het Kralinger Popfestival. ,,Het was het Woodstock van Nederland", mijmert Krol.

Naast de muziek zijn ook de mode en design uit de seventies ruimschoots vertegenwoordigd. Net als de verscheidenheid in de muziek, zal ook de ver uiteenlopende verscheidenheid in kleding worden getoond. Een aantal punk T-shirts zullen tegelijk met een unieke set van de wereldberoemde modeontwerpster Fong Leng te bewonderen zijn. Qua design zijn er veel technische hoogstandjes uit de seventies te zien zijn waaronder de Apple II die ook in het NOMA in de VS te zien was. ,,Naast al deze technische objecten is er ook nog een filmzaal, zijn er lichtobjecten van Frans van Nieuwenborg, een aantal schetsen uit de symposiummap van de kunstmanifestatie die in 1974 in Gorinchem werd gehouden, cabaretfragmenten van van Kooten en de Bie, verschillende stoelen uit de seventies………", Krol blijft opsommen. Het is duidelijk dat er voor elk wat wils te zien is tijdens deze unieke tentoonstelling in het Gorcums Museum.

Voor meer info over de tentoonstelling, activiteiten en workshops: kijk op www.gorcumsmuseum.nl