• gp-foto

    foto: GP-foto
  • gp-foto

    foto: GP-foto

'Aandacht gestolen schedel overdreven'

GORINCHEM De diefstal van een schedel bij de opgravingen aan de Groenmarkt, in de nacht van afgelopen woensdag op donderdag, haalde in de afgelopen dagen landelijke media. ,,Heel vervelend, maar dit gebeurt vaker", zegt Pieter Floore van Hollandia Archeologie.

door Simon Fousert

,,We hebben wel vaker last van zogeheten schatgravers", licht Floore toe, die de gemeente Gorinchem namens het bureau uit Zaandijk adviseert op archeologisch gebied. ,,Er zijn altijd wel mensen die, nadat het meeste werk gedaan is, komen kijken of er wat leuke spulletjes tussen zit. De volgende ochtend zouden we het dichtgooien." Er is vanwege het incident wel aangifte gedaan, ook is de beveiliging opgeschroefd. De gemeente plaatste zware schotten over de opgraving. Ook wordt het terrein extra in de gaten gehouden en wordt cameratoezicht onderzocht. ,,Het is onbegrijpelijk dat deze hoogwaardige archeologische vindplaats is verstoord", reageert wethouder Arjen Rijsdijk. ,,Dit tolereren we als gemeente niet."

Floore noemt het een heel vervelend incident, maar de aandacht voor het stelen van een scheden, kon wat hem betreft wel een tandje minder. ,,Voor ons werk is het een drama, maar de stad heeft er zelf niet zoveel last van. Vergelijk het met een inbraak bij een bedrijf of een autodiefstal", stelt hij. ,,We nemen het wel degelijk serieus, dat is het niet, maar de aandacht trekt ook weer aan bij mensen die denken dat hier nog meer te halen is. De volgende keer staan er drie mensen op de stoep. En zo'n schedel kun je ook gewoon op Marktplaats kopen en als het om het geld gaat, kun je beter een tankstation overvallen", aldus Floore. ,,Dat levert waarschijnlijk wel meer op. Daarnaast gaat het ons ook niet per se om deze spulletjes, maar om het leggen van verbanden, de kleuren van de grond. Als dat wordt verstoord en aangetast, belemmert dat ons in ons werk."

Hollandia Archeologie werkte de afgelopen twee weken bij achter de kerk, bij de Groenmarkt. Het onderzoek was nodig in verband met het planten van een viertal lindebomen als onderdeel van de herinrichting van het gebied.