• Burgemeester Melissant-Briene houdt een vurig betoog voor het creëren van nieuwe banen voor oud-bestuurders om het hen gemakkelijker te maken werk te vinden.

    Egbert Egberts

Afscheid Eva Dansen van de raad

GORINCHEM Burgemeester Mellissant wil graag dat gemeenten van elkaar wethouders die vertrekken in dienst nemen om hen nieuwe kansen te bieden. Dit omdat het meestal moeilijk voor hen is om direct nieuw werk te vinden en omdat dit ook wachtgeld voor gemeenten kan schelen. Een soort van bestuurderspool dus. Dat zei ze voorafgaand aan het vertrek van Eva Dansen, oud-wethouder, -fractievoorzitter en raadslid van SP. Dansen nam donderdagavond op gedenkwaardige wijze afscheid van de gemeenteraad.

door Egbert Egberts

Dansen gaat bij de gemeente Gorinchem aan de slag per 1 maart als netwerkadviseur Veiligheid en Zorg bij de gemeente Gorinchem. Burgemeester Melissant haalde aan dat Gorinchem blij mag zijn met het feit dat Dansen behouden blijft voor de stad. Fractievoorzitter Schefferlie van Democraten Gorinchem haalde in een paar anekdotes aan, dat hij de SP voorvrouw gaat missen. ,,Ik heb ook veel van je geleerd. Je wordt ook sterk als je kracht tegen je vindt. Ik ben blij dat je je voor jouw stad Gorinchem blijft inzetten." Raadslid Wientjes van de VVD zei over Dansen: ,,Een vrouw een vrouw. Een woord een woord. En ik zal nooit jouw favoriete zin vergeten 'Wij verschillen van mening en dat zal ook zo blijven. Grote bewondering voor wat je voor de maatschappij hebt willen bereiken. Het gaat je goed." Waarop hij haar enkele 'vaarwel'-zoenen gaf.

Dansen gaf aan toch wel een beetje perplex te zijn over het aantal positieve reacties. ,,Hier heb ik even niet op gerekend. Ik heb ook nog nooit liberale kussen gehad. Voor het grootste gedeelte van mijn tijd als wethouder en raadslid heb ik lol in mijn werk gehad. Goede herinneringen aan. En ik hou van tijd tot tijd wel van een goed vechtpartij. Die waren er genoeg. Haha." Dansen gaf de gemeenteraad mee dat het waar haar betreft 'altijd om Gorinchem moet gaan'. ,,Nergens anders om." Waarna ze plaats maakte voor de installatie van haar opvolger, Ariën van Houwelingen, de nummer 2 op de lijst van de Gorcumse SP, die aansluitend door de raad werd toegelaten en door de burgemeester de belofte werd bevraagd. Onder toeziend oog van Eva Dansen, die een plekje op de publieke tribune had ingenomen.