• Amita in zijn natuurlijke habitat: zijn thuisstudio

    Lucas Versteeg

'Als je maar echt bent'

GORINCHEM De Gorinchemse David Tromp (30) is woordkunstenaar. Hij timmert behoorlijk aan de weg met zijn grote hobby, waarvan hij hoopt ooit zijn beroep te kunnen maken. Onlangs heeft hij zijn eerste solo-EP gepresenteerd in Poppodium Gorcum.

Door Lucas Versteeg

David is afgestudeerd aan de Nederlandse Popacademie en noemt zichzelf Amita. ,,Mijn artiestennaam betekent 'ik ben' in het Papiaments, de taal die ze spreken in Aruba. Ik ben half-Arubaans dus vind het leuk dat die naam naar mijn roots verwijst." David is altijd al een creatieve taalliefhebber geweest en sinds zijn zestiende is hij bezig met zijn ontwikkeling tot rapper. ,,Al vind ik 'poëet' een mooier woord. Er zijn zoveel mensen die zich tegenwoordig rapper noemen, maar geen liefde hebben voor de vorm van de kunst."

Hij schrijft Nederlandstalige nummers, geïnspireerd op dingen die hij zelf meemaakt. ,,Ik wil mensen raken met mijn teksten, ik hecht veel waarde aan de diepgang in mijn nummers." Het schrijven is ook een uitlaatklep voor David. ,,Soms begrijp ik dingen zelf pas nadat ik er een nummer over heb geschreven."

Wat David als artiest uniek maakt? ,,Alles wat ik zeg in mijn nummers, meen ik ook. Niet alleen omdat ik perfectionistisch ben dus elk woord afweeg, maar ook omdat ik het heel belangrijk vind om 'echt' te zijn. Heel veel rappers menen niks van wat ze zeggen. Dat vind ik jammer."

Zijn EP bevat vijf Nederlandstalige nummers. Elk nummer gaat over een ander thema. ,,Bordeauxrood is een liedje over liefde. Bij het nummer Blad voor de Mond, maak ik duidelijk dat ik klaar ben met neppe gedoe." Op welk nummer is David het meest trots? ,,Onderzeeërs. Het gaat over het bereiken van het dieptepunt van je mentale staat, maar beseffen dat er veel mensen tegelijk daar zijn die zich ook zo voelen."
David is deel van het muzikantencollectief ArtdeTriomphe, samen met de andere rappers RealDyl, FNDNGSHNNA en de producer BeatsByStockwell. ,,We zijn allemaal solo-artiesten maar werken veel samen voor meer naamsbekendheid terwijl we elkaars talenten ten volste benutten."

Aan naamsbekendheid wordt zeker gewerkt. Hij promoot zijn muziek bij radioshows, op internetblogs en gaat binnenkort rapworkshops verzorgen. Omdat zijn EP-release bij PoGo zo goed beviel, mogen ze met ArtDeTriomphe daar nu om de drie maanden een avond organiseren. Daarnaast proberen ze lokaal ook wat meer te gaan spelen, bijvoorbeeld op de Gorinchemse Zomerfeesten.

,,Het is hard werken om bekend te worden als artiest. Ik zie het als een uitdaging om van Gorinchem een hiphopstad te maken. Met ArtdeTriomphe zijn we op zoek naar Gorinchemse, wel of niet beginnende, rappers om mee samen te werken."

David zit de komende tijd niet stil. ,,Ik ben bezig met het maken van videoclips en een documentaire. Met de andere rappers van ArtdeTriomphe maken we momenteel ook samen een EP, en ik ben al wat aan het schrijven voor mijn nieuwe solo-EP."

Meer informatie vindt u op www.artdetriomphe.nl of op www.facebook.com/artdetriomphe