• gp-foto

    foto: GP-foto

'Altijd kijken wat er nog meer is'

Jelle Fousert (21) exposeert in bibliotheek

Laura van Horik

GORINCHEM Op zijn zesde begon de Hoornaarse Jelle Fousert (21) al met het verzamelen van beeldjes, maar zijn verzameling van antiek en curiosa is inmiddels uitgegroeid tot een expositie in de bibliotheek in Gorinchem. Oud speelgoed, rookwaar, fotografie: Jelle is van alle markten thuis, vooral op het gebied van het in 1935 geboren poppetje Flipje van De Betuwe.

Eerst begon Jelle zijn verzameling op zijn kamer, maar het duurde niet lang voordat hij ook een gedeelte van de garage nodig had. Er ontstond een klein winkeltje en later ging hij zelfs werken met vitrines. Voor objecten zonder verhaal is geen plaats; Jelle zoekt specifiek naar spullen met een achtergrond. Hier struint hij Marktplaats en heel wat markten en beurzen voor af. In principe wel alleen in Nederland, maar een enkele keer gaat hij ervoor over de grens. ,,Ik ben altijd aan het kijken naar wat er nog meer is. Daarom heb ik ook niet maar één categorie of één thema, want dat vind ik te specifiek. Wel heb ik het meeste van Flipje. Dat begon met een sleutelhanger, maar is nu een echte verzameling. Ik heb in totaal duizenden objecten, waarvan de oudste denk ik van eind 1800 is. Dat wat in de bibliotheek staat, is nog maar een selectie van alles wat ik heb", lacht Jelle.

Exposeren was een jarenlange droom van Jelle. Hij kon niet wachten tot hij een deel van zijn antiek- en curiosacollectie, De Verzamelkramer genaamd, aan de omgeving kon laten zien. Het Gorcums Museum zocht een plek voor hem, waar hij na afloop van hun tentoonstelling kon exposeren. Sinds de opening afgelopen donderdag is een deel van zijn verzameling de komende maanden dan ook verspreid door de bibliotheek te aanschouwen. Hele vitrines staan er vol met onder andere speelgoed, kruidenierswaren, Flipje en persoonlijke objecten. ,,Mijn opa was schoenmaker, dus daar heb ik nog wat spulletjes van. Ik vind het namelijk mooi om ook iets van de familie te laten zien in de expositie. Een ander persoonlijk voorwerp is een oude kindertelefoon. Verder heb ik her en der wat zeldzame spullen, zoals servies van het personeel van De Betuwe. Dat is het leukste, als verzamelaar een zeldzaam object in handen krijgen. Daar zoek ik wel echt naar", vertelt Jelle.

Een verzamelaar is naar eigen zeggen nooit klaar, dus hoopt Jelle alle categorieën nog verder te kunnen uitbreiden. Naar aanleiding van de expositie heeft hij alweer wat nieuwe objecten aan zijn rijtje kunnen toevoegen. ,,Het blijft voor nu een hobby, maar ergens hoop ik in de toekomst nog eens een antiekwinkel te kunnen opzetten", aldus Jelle.