• Ronddelinge.nl

Amateurgezelschappen door na 1 juni

Tim Hartman

@Namtrah09

GORINCHEM Amateurtheatergezelschappen en scholen die na 1 juni een voorstelling hebben in De Nieuwe Doelen hoeven niet op zoek naar een andere locatie. De sociaal-culturele voorstellingen vinden tot aan de zomervakantie gewoon doorgang. Dit liet wethouder Marcel Doodkorte donderdagavond weten tijdens de raadsvergadering waarbij ook duidelijk werd dat er een extra subsidie komt voor De Nieuwe Doelen om het seizoen af te maken. ,,De opluchting was echt heel groot", vertelt Michel de Valk van theatergroep Manteau, dat 6 en 7 juni hun voorstelling speelt.

:

De Nieuwe Doelen zal na 1 juni vooral dienst doen als dorpshuis. Dat was ongeveer de conclusie die getrokken kon worden na de raadvergadering van afgelopen donderdag. Professionele voorstellingen zullen na 1 juni niet meer plaats vinden in de schouwburg, maar mede door een motie van GroenLinks zullen de amateurs nog wel hun kunsten mogen vertonen. De motie van GroenLinks werd raadsbreed gesteund. ,,Ook na 1 juni vinden er nog veel voorstellingen plaats in de schouwburg. Bij sluiting per 1 juni kunnen deze niet doorgaan. Dat is onacceptabel. Deze mensen mogen niet de dupe worden', aldus Rutger van Breemen van GroenLinks.

Wethouder Marcel Doodkorte zegde zonder enige wrevel toe dat de activiteiten tot aan de zomervakantie gewoon doorgang zullen vinden. De opluchting bij Manteau en de andere theatergezelschappen was dan ook groot. De gezelschappen keken vanuit een andere ruimte live mee en een luid gejuich klonk nadat het besluit positief uitviel. ,,We hadden eventueel nog een locatie in IJsselstein gehad, maar dat wil je niet. Je wilt gewoon in Gorinchem spelen. De regisseur baseert zijn stuk namelijk ook op de locatie en we zaten al midden in de repetities", legt De Valk uit.

PvdA-raadslid Gemma Biesheuvel is blij dat de amateurgezelschappen hun voorstellingen kunnen spelen. Ze geeft ook aan dat dit pas de eerste fase is van het besluit: ,,Er moest nu duidelijkheid komen. Maar als tweede fase moeten we met de raad bekijken of de bezuinigingen die we ook op cultuur hebben doorgevoerd in tijden van crisis niet gedateerd zijn. We moeten terug durven te komen op die beslissingen van toen. Als we dat hebben gedaan gaan we naar de derde fase: hoe nu verder?"

Toch zijn er nog addertjes onder het gras volgens Biesheuvel. Het personeel van De Nieuwe Doelen wordt na 1 juni ontslagen en voor de amateurvoorstellingen zijn technici en gastmensen nodig: ,,Techniek is iets wat niet iedereen kan. Wij willen best koffie schenken en jassen aannemen, maar als het personeel van De Nieuwe Doelen na 1 juni er echt klaar mee is en de technici ook niet vrijwillig verder willen, moet je met elkaar kijken hoe dat opgelost kan worden. Er zijn gewoon vrijwilligers nodig"

De Valk heeft er vertrouwen in dat dat goed komt: ,,Zelf hebben we lijntjes met technici, maar er moet wel een eindverantwoordelijke komen. We willen best alles zelf regelen, maar wij weten niet wat er allemaal nodig is. Wellicht is daar een rol weggelegd voor de gemeente of het huidige bestuur van De Nieuwe Doelen.